rss      tw      fb
Keres

Medián, Ipsos, Tárki: nőtt a Fidesz támogatottsága, de a többség kormányváltást szeretneHárom közvéleménykutató szinte ugyanazt találta június közepén–július elején végzett vizsgálódása során.


Medián: nőtt a Fidesz támogatottsága a parlamenti idény végén


A Medián legfrissebb kutatása szerint több mint másfél év után ismét 30 százalékra emelkedett a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül, míg a többi párt nem tudta növelni szavazóbázisát a nyári parlamenti idény végére.


Csökkent a biztos szavazók aránya
A közvélemény-kutató cég július 5-9. között végzett reprezentatív felmérésének eredménye a hvg.hu hírportálon jelent meg szerdán. Eszerint a választópolgárok 35 százaléka nem támogat egyetlen pártot sem, a májusban mért 50 százalékról pedig 45 százalékra süllyedt a magukat biztosan szavazóknak mondók aránya.


Biztos szavazók: nagy Fidesz-fölény
A biztosan szavazók körében továbbra is meghatározó a Fidesz fölénye: a kormánypárt a szavazatok 46 százalékára számíthatna, míg az MSZP 20 százalékot, a Jobbik 14 százalékot, az Együtt-PM pedig 12 százalékot kapna. A felmérés alapján az LMP és a DK egyaránt 3-3 százalékos támogatottsággal szorulna ki a parlamentből.*


Jó irányba mennek a dolgok, egyharmadunk elégedett a kormánnyal
A Medián kutatása szerint egy év alatt 18 százalékról 30 százalékra nőtt azok aránya, akik úgy érzik, az országban jó irányba mennek a dolgok, és két év után először haladja meg az egyharmadot azok aránya, akik elégedettek a kormány teljesítményével.


Orbán népszerűsége két éve a legmagasabb
A felmerés ismertetésében írnak arról is, hogy a miniszterelnök népszerűsége két éve most a legmagasabb, ugyanis 39 százalék azok aránya, akik Orbán Viktort szívesen látják fontos politikai szerepben.


A többség mégis kormányváltást szeretne, de nincs béke Mesterházy és Bajnai hívei közt
A választók abszolút többsége, 52 százalék azt szeretné, ha 2014-ben kormányváltás következne be. A Medián szerint azonban ezen csoport erősen megosztott, 40 százalékuk Bajnai Gordont, 32 százalékuk pedig Mesterházy Attilát látja erre alkalmasnak. A felmérés szerint Mesterházy Attila MSZP-elnök kedveltsége számottevően javult, népszerűsége a Medián által valaha mért legmagasabb szintre, 36 százalékra nőtt, míg Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetőjének népszerűsége 34 százalék.


Ipsos: a többség kormányváltást szeretne, de elégedetlen az ellenzékkel


Az elmúlt egy hónapban lényegében nem változott a szavazói viselkedés, az Ipsos felmérése szerint a többség kormányváltást szeretne, de 62 százalék elégedetlen az ellenzékkel.


Teljes népesség: 25–15
A július 6. és 13. között, ezerötszáz felnőtt megkérdezésével készült kutatás eredménye szerint egy hónap alatt csak a Jobbik támogatottsága változott: tavasz óta enyhén csökkent, ám ez a tendencia most megállt, szavazóinak aránya 6-ről 7 százalékra nőtt. A Fideszt a választókorú népesség 25, az MSZP-t 15 százaléka támogatja. Az Együtt-PM szövetség 4, az LMP 2, a Demokratikus Koalíció pedig 1 százalékon áll a választókorúak között. A válaszadók 45 százalékának nincs pártja.


Biztos pártválasztók: 50–27
A biztos pártválasztók körében a Fidesz 50 százalékot ért el, az MSZP 27 százalékot. Az aktív szavazók 12 százaléka voksolna a Jobbikra, 7 százalék az Együtt-PM-re, míg az LMP és a DK 2-2 százalékot kapna.


Közhangulat: negatív, csak 14 százalék érez másként
A közhangulatot alapvetően negatív érzelmek, kedvezőtlen helyzetről tanúskodó vélemények jellemzik. Sokkal többen gondolják (65 százalék), hogy rossz úton jár az ország, mint ahányan jó irányt érzékelnek (24 százalék). A kormány tevékenységét keményen kritizálók (1-es vagy 2-es osztályzattal minősítők) aránya 55 százalék, míg pozitív értékelést (4-es vagy 5-ös osztályzatot) csak 14 százalék adott.


Kormányváltás: 52–28
A lakosságban sokkal erősebb a kormányváltás igénye (52 százaléknyian szeretnék), mint a kabinet további maradásáé, amit 28 százalék fogadna szívesen. Ugyanakkor 62 százalék az ellenzékkel is elégedetlen. A közvélemény tekintélyes része tehát nem érzékel politikai alternatívát, hiába keresgél a pártok között. Az elmúlt hónapok viszonylag stabil politikai preferenciái is jelzik a közélet zártságát, a párttáborok bővülési korlátait: az összes pártnál az összetartó derékhad, a törzsszavazók adják a támogatói kör javát.


A három éve is rájuk szavazókból élnek
A Fidesz mostani híveinek 86 százaléka már a 2010-es választáson is a jelenlegi kormánypártra szavazott. Hasonló helyzetben vannak a szocialisták: támogatóik 78 százaléka három éve is az MSZP-re voksolt. Ez az arány a Jobbiknál 55, az LMP-nél 50 százalék.


A szavazótáborok összetétele
Az Ipsos adatai szerint a Fidesz támogatottsága széles társadalmi bázison nyugszik, szavazói magja leginkább a negyvenes-ötvenes korosztályban és a diplomások között található, ezekben a csoportokban támogatottsága 30 százalék feletti. A szocialisták ereje leginkább az idősebbek körében mutatkozik meg: az 50 és 65 év közöttiek 21, az annál idősebbek 27 százaléka szavazna rájuk. Így a 65 éven felülieké az egyetlen társadalmi réteg, amelyben az MSZP megelőzi a Fideszt, a kormánypárt itt 23 százalékot szerezne. Ezen kívül viszonylag jól állnak a szocialisták (23 százalékos eredménnyel) a vezető beosztásúak és a magas státuszú szellemi foglalkozásúak körében. A Jobbik az átlagosnál nagyobb (10-11 százalékos) támogatottságot élvez a szakmunkásoknál és a férfiak között, míg az Együtt-PM az ötvenes korosztályban a legerősebb (7 százalék), de az átlagosnál jobb eredményt ér el a közép- és felsőfokú végzettségűeknél és a nagyvárosokban is. Az LMP és a DK szavazóinak társadalmi-demográfiai karaktere kis támogatottságuk miatt nehezen rajzolható meg, de az idei adatok összesítéséből az látszik, hogy mindkét párt támogatói jellemzően a városokban és a diplomások között találhatók.


Csak 2,6 millió biztos szavazó
A választási részvételüket biztosra ígérő és pártpreferenciával is rendelkező szavazópolgárok mindössze 32 százaléknyian, nagyjából 2,6 millióan vannak, ám biztosra vehető, hogy ennél többen mennek majd el szavazni. Az Ipsos 9 százalékra teszi az aktív bizonytalanok arányát, azaz 700 ezren vannak, akik hajlanak a részvételre, de jelenleg nincs pártjuk. Több mint 600 ezren pedig passzív pártválasztók: bár van kedvenc pártjuk, jelenleg nem akarnak voksolni, várhatóan azonban végül közülük is sokan elmennek szavazni.


Tárki: kismértékben nőtt a Fidesz és az MSZP népszerűsége, csökkent a bizonytalanok aránya


A Tárki június végén közölt adatai szerint júniusban kismértékben nőtt a Fidesz-KDNP és az MSZP szavazói bázisa, ezzel együtt csökkent a bizonytalanok és a pártválasztásukat eltitkolók aránya. A közvélemény-kutató a június 12. és 21. között ezer ember megkérdezésével végzett felmérést.


Teljes népesség: a Fidesz kétszer akkora, csökkent a bizonytalanok száma
A teljes népességben a kormánypárt tábora továbbra is kétszer akkora (26 százalék), mint a 13 százalékon álló szocialistáké. A Fidesz-KDNP 3, az MSZP 2 százalékot erősödött májusi eredményéhez képest. A többi párt támogatottsága az elmúlt egy hónapban lényegében nem változott – a Jobbik változatlanul 7 százalékon áll. Az Együtt-PM támogatottsága 4, a Demokratikus Koalícióé pedig 1 százalék a teljes népességben. Vagyis a Fidesz-KDNP előnye 8 százalék a baloldali ellenzéki pártokkal szemben. Az LMP tábora 3 százalékos a teljes népességben. A bizonytalanok és a pártválasztásukat eltitkolók aránya 51 százalékról 46 százalékra csökkent.


Pártválasztók: 48–24
A pártot választók között a Fidesz-KDNP népszerűsége 48 százalék, a szocialistáké 24. A Jobbik 13, az Együtt-PM 7, az LMP 5, a DK 2 százalékon áll.
A szerk. megj.:


* Mint korábban megírtuk, „a hvg.hu-hoz hasonlóan mi sem közöljük, évek óta, a Nézőpont Intézet felméréseit. Ha lenne egy rovatunk, mondjuk ’A Fidesz propagandájának legfrissebb termékei’ címmel, talán oda beférnének”. Pusztán az érdekesség kedvéért jegyezzük most meg, hogy a Nézőpont is vizsgálódott (a Heti Válasz megbízásából), és július 11-ei közlése szerint „a Demokratikus Koalíció (DK) jelentősége egyre csökken, a választók 0,4 százaléka támogatja”. „Már annyian sem támogatják, hogy a kerekítés szabályai szerint a választásra jogosultak körében egyszázalékosként bemutatható legyen.” Az Index nyomban közölte a hírt Gyurcsányék 0,4 százalékon hasítanak címmel. Most közzétették a Medián felmérését, korábban az Ipsosét, de érdekes módon nem ezt a címet adták a beszámolójuknak: Gyurcsányék 3 (2) százalékon hasítanak.