rss      tw      fb
Keres

Elnapolták Sanader tárgyalását, védői a Hypo-INA-Mol-ítélet fellebbezésén dolgoznak


MTI 2013. július 17., szerda 17:54

Elnapolta Ivo Sanader folyamatban lévő korrupciós perének tárgyalását szerdán a zágrábi megyei bíróság, mert a volt horvát kormányfő védőügyvédeit lefoglalja a Hypo Bank és az INA-Mol ügyek egyesített perében hozott nem jogerős ítélet elleni fellebbezés megírása - adta hírül a helyi média.

Zágrábban szerdán folytatódott volna az áprilisban kezdődött, Planinska néven elhíresült korrupciós per tárgyalása, amelyben a volt miniszterelnököt azzal vádolják, hogy kormányzása idején elősegítette egy magánkézben lévő, Planinska utcai épület piaci értéknél magasabb áron való eladását az államnak, s részesült a törvénytelenül szerzett haszonból.

Sanader ügyvédei a tárgyalás elhalasztását kérték. Kérelmükben arra hivatkoztak, hogy megkapták a Hypo Bank és az INA-Mol ügyek egyesített perében hozott nem jogerős ítélet 200 oldalas indoklását, s csupán 15 napjuk van arra, hogy megírják a fellebbezést. Ezért egyidejűleg nem tudnak a Planinska-ügy tárgyalásaira is felkészülni.

A per tárgyalását a bíróság őszre halasztotta.

A Hypo Bank és az INA-Mol ügyek egyesített perében a zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben nem jogerősen 10 év börtönbüntetésre ítélte Ivo Sanadert háborús nyerészkedés, hivatali hatalommal való visszaélés és vesztegetés miatt. Sanader mindvégig tagadta bűnösségét.

A Mol Nyrt. az ítélethirdetés után visszautasította az ellene felhozott vádakat, s közölte, hogy az elsőfokú ítéletet előzetes döntéshozatalnak tekinti.

Még nem zárult le a tavaly áprilisban kezdődött, Fimi Media néven elhíresült per sem, amelyben Ivo Sanadert és vádlott-társait azzal vádolják, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve, valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Sanadernél vagy az akkor általa vezetett jobboldali párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) „fekete kasszájában” kötött ki, és a párt választási kampányainak finanszírozását szolgálta.

Ennek a pernek a tárgyalását a bíróság már korábban őszre halasztotta.