rss      tw      fb
Keres

Rokonszenvtüntetés a varsói magyar nagykövetségnél OrbánértRokonszenvtüntetést tartottak hétfő délután lengyel fiatalok a varsói magyar nagykövetségnél az Orbán-kormány támogatására. Az ellen tiltakoztak, hogy az Európai Unió túlságosan nagy mértékben avatkozik be a magyar belpolitikába.


A tiltakozó lengyel fiatalok – MTI/EPA /Leszek Szymanski

Pawel Cebula minorita atya, az egyik szervező szerint több száz fiatal gyűlt össze a diplomáciai képviseletnél a Facebookon közzétett felhívásra, és átadott egy támogató nyilatkozatot az ideiglenes ügyvivőnek.


A kiáltvány aláírói, akik több mint hétszázan voltak, köztük politikusok, tudósok, művészek is „támogatják a magyar népet abban a törekvésében, hogy megőrizze önállóságát és szuverenitását az Európai Unió keretein belül, és szolidaritásukat fejezik ki a magyar Országgyűléssel az egyes uniós intézmények, köztük az Európai Parlament részéről kifejtett példátlan nyomás láttán”. „Meggyőződésünk, hogy a magyaroknak joguk van ahhoz, hogy maguk döntsenek saját államformájukról és belügyeikről, mindenekelőtt alkotmányos berendezkedésükről. Tudjuk, hogy a szabadság nem végleges adomány, azért állandóan harcolni kell. Most nem fegyveres harcról van szó, mint 1956-ban. Olykor elegendő saját álláspontunk határozott kinyilvánítása és az államérdek objektív érvekkel alátámasztott védelme”, írja a kiáltvány.


Cebula szerzetes, orbánista tüntetésszervező – ujember.katolikus.hu

Felolvasták a magyar Országgyűlés unió-ellenes határozatát is, amely nagy tapsot kapott. Remélik, hogy a lengyel parlament is elfogad egy hasonló nyilatkozatot, mondta a pap, aki szerint a tüntetést nem pártok szervezték. Mozgatórugója az volt, hogy ha a magyaroktól „ma elveszik az önrendelkezés jogát, holnap ugyanez történhet velünk és más népekkel”.


Szeratics Péter ügyvivő megköszönte a fiataloknak a rokonszenvtüntetés megszervezését, a kiállást Magyarország mellett. A varsói megmozdulás a Boldogasszony Anyánk című katolikus himnusz eléneklésével ért véget.
A szerk. megj.:
2012. március 15-én 800 lengyel vendég érkezett (a 38 milliós) Lengyelországból Budapestre, akik azért jöttek, hogy a nemzeti ünnepen személyes jelenlétükkel is kifejezzék rokonszenvüket Magyarország és az Orbán-kormány politikája iránt. Kétszáz lengyel, valamint Csizmadia László (CÖF, CET, „Szellemi honvédelem”, „Békemenet”, 3,5 milliárdos Nemzeti Együttműködési Alap) fogadta őket a pályaudvaron. „Az Origo által megkérdezett lengyelek Orbán Viktorért jöttek Magyarországra. Szerintük Orbán bátor harcot folytat az EU ellen, és Lengyelországnak is hasonló harcot kellene folytatnia. Az egyik lengyel ’békemenetes’ azt mondta, azért szeretnék Orbán Viktort lengyel miniszterelnöknek, mert ő tisztességes ember, míg az ő mostani miniszterelnökük [Donald Tusk] vacak, akit Gyurcsány Ferenchez tudna hasonlítani. Eztán elkiáltotta magát: ’Szabaduljatok meg az Európai Uniótól!’.”


Orbánt akarják miniszterelnöküknek – origo/Pethő András

Az MTI tudósítása szerint „több vendég a lengyel-magyar barátságot hirdető transzparenst tart a magasba a zsúfolásig megtelt Múzeumkertben. A pulpitus közelében lévő egyik vásznon pedig az olvasható: „Isten óvd meg Magyarországot és Lengyelországot, védd meg Európát a liberális pestistől és az erkölcsi fertőtől!”. Az utazást a Gazeta Polska című lengyel hetilap szervezte. Főszerkesztőjének blogjából a Népszabadság idézett: „A lengyelek meg tudják védeni államukat, önmagukat és gyermekeiket attól, hogy ellenséges etnikumok (németek és zsidók) rabszolgái legyenek, ha lengyel politikai pártokra szavaznak. Most egyetlen ilyen párt van, a PiS.” A lengyel menet szervezője, Thomas Sakiewicz az [origo]-nak azt mondta, sok segítséget kaptak az utazás megszervezéséhez a magyaroktól. Az [origo] kérdésre, hogy milyen anyagi támogatást kaptak, azt mondták, természetesen kapcsolatban álltak a magyar kormánnyal is, de a legnagyobb segítséget a CET nevű szervezettől kapták.


A Magyar Borok Házában a művel – Facebook

Mint ismert, az idei könyvhéten mutatták be Igor Janke lengyel konzervatív újságíró és blogger Hajrá Magyarok! című könyvét, amelyben Orbán Viktor miniszterelnököt mutatja be. (A Lengyelországban tavaly megjelent könyv eredeti címe: A csatár). A könyvben Janke az „egész Európa figyelmét magára terelő érdekes, kemény, néha cinikus politikus és kedves ötgyerekes apa” történetét vázolja fel, Orbánt pedig egyedülálló politikai vezetőnek tartja.