rss      tw      fb
Keres

Medián: a magyaroknak csak a negyede gondolja úgy, hogy szükség van szabadságharcraCsütörtökön tette közzé a hvg.hu Hann Endre kutatási beszámolóját. A Medián ügyvezető igazgatója arról a vizsgálatról számolt be, amelyben arról kérdezték a reprezentatív minta válaszadóit, szükséges-e szerintük Orbán „szabadságharca” az Európai Unió és a világ ellen.


„Mérsékelt támogatásra számíthatott a magyar társadalomtól az Orbán-kormány legutóbbi strasbourgi csatája – írja a cikk. – A Medián kérdésére az országos reprezentatív minta 1200 válaszadójának alig a negyede (24 százaléka) mondta azt május végén, hogy szerinte szükség van erre a ’szabadságharcra’, kétharmaduk viszont nem így látja.” Az állásfoglalás elsősorban a pártkötődéstől függ, de még a Fidesz-szavazók harmadának is vannak fenntartásai, sőt, a Jobbik szavazói is csak az országos átlagnak megfelelő arányban képviselik a harcias véleményt.


A Medián adatai

„A válaszok megoszlása hosszabb távon is csak mérsékelten ingadozik: az elmúlt másfél év során a szabadságharcot szükségesnek ítélők aránya 2012 januárjában volt a legmagasabb (27 százalék), és ugyanazon év szeptemberében a legalacsonyabb (20 százalék).”

Arról, hogy azért mégis hat Orbán ellenséges retorikája (vagyis „az Európai Uniót a korábbinál többen látják ellenségesnek Magyarországgal szemben”, és „a legtöbben az IMF-től védenék meg a hazát”) , lásd Hann Endre írását.