rss      tw      fb
Keres

Surányi, Chikán: Magyarország nem teljesít jobbanA kormány véleményével ellentétben Magyarország nem teljesít jobban a korábbi kormányok időszakához képest, mondta Surányi György volt jegybankelnök és Chikán Attila egyetemi tanár, az első Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere a Szabadságért Alapítvány csütörtöki budapesti rendezvényén. A „Lesz-e liberális gazdaság Magyarországon” című rendezvényén a rendszerváltás óta eltelt időszak folyamatait, illetve a mostani gazdasági kilátásokat elemezték.

Chikán Attila: Ma már csak Romániával és Bulgáriával tudunk versenyezni

Magyarország komoly versenyképességi hátrányba került az elmúlt években a szomszéd államokkal való összehasonlításban, de a különböző világranglistákat tekintve is. Igaz, hogy a lecsúszás már korábban, a 2000-es évek elejétől elkezdődött és nem sikerült megtalálni a módját, hogyan állítsuk meg a lemaradást. Ám most már nem a visegrádi államokkal, hanem Romániával és Bulgáriával versenyzünk.


Surányi György: a külső egyensúly ára a fogyasztás és a beruházások csökkenése

A makrogazdasági szempontokat tekintve komoly hátrányba került az ország Lengyelországgal, Csehországgal, illetve Szlovákiával szemben. Évek óta talán csak a külső egyensúly, a folyó fizetési mérleg adataira, többletére lehet az ország büszke, e mögött azonban az alacsony fogyasztás és a beruházások alacsony szintje húzódik meg. A régióban Magyarország az egyedüli állam, ahol 2007 óta csökken a beruházási ráta, ami tartósan negatívan hat majd az ország gazdaságának növekedésére, „ez bekorlátozza Magyarország lehetőségeit”.


Mindketten élesen bírálták a rezsicsökkentést mint tartós folyamatot

Surányi György szerint a rezsicsökkentés jelenlegi formája annak kedvez, aki minél több energiát fogyaszt, ráadásul „meglepetés-dezinflációt” idéz elő, és ez a korábban, még 6–7 százalékos kamatokkal piacra dobott állampapírok reálkamatait is megemeli, áttételesen megemelve a költségvetés kiadásait.

Chikán Attila szerint az energetikai cégek elvesztik a bizalmat a magyar gazdaságban, s még a szükséges pótlólagos beruházásokat sem hajtják majd végre. A rezsicsökkentést a cégek közötti piaci versennyel kellett volna megvalósítani.

(Az MTI alapján)