rss      tw      fb
Keres

Új idők a Magyar Szocialista Pártban?

A keddi Népszabadságban jelent meg a hír, hogy Gyurcsány Ferenc állítólag az aznapi elnökségi ülésen ismerteti elképzeléseit az MSZP megújulásáról. A Népszabadság értesülése szerint Gyurcsány bázisát a párt szociáldemokrata és progresszív platformjának valamiféle egyesülése alkotná. Itt tehát egyrészt Vitányi Iván vezette csoportosulásról, másrészt a Ficsor Ádám, Molnár Csaba, Oláh Lajos által vezetett társaságról van szó. Egyszóval a párt liberális szárnyáról, pontosan azokról, akik Szili Katalin szerint tönkretették az MSZP-t.

A Kapcsolat portálon az egyik blogíró izgatott hangulatban lelkendezik: „Gyurcsánnyal kérjük a folytatást!” A szerző még néhány hónappal ezelőtt nem gondolta, hogy őszre ez lesz a véleménye, várta, hogy a fiatalok mit tudnak tenni a párttal. „Nos, mára kiderült, hogy semmit!” Szerinte Mesterházy jó csapatjátékos, de nem jó vezető. És így fejezi be írását: „Szóval kedves olvasó, én azt mondom Neked, hogy bátran álljunk ki egy új baloldal felépítése mellett, Gyurcsány Ferenccel! VÉGRE!”

Mondanom sem kell, nem mindenki értett egyet a szerzővel. Az ellenérvek leginkább arról szóltak, hogy a Fidesznek igazi ajándék Gyurcsány megjelenése, amire én is csak azt tudom mondani, hogy amikor Gyurcsány miniszterelnök lett, a Fidesz-pártvezetők örvendeztek, hogy Gyurcsány isten ajándéka számukra. Aztán kitűnt, hogy mégsem.

A pártban valószínűleg sokan vannak, akik egyáltalán nem örülnek ennek a fejleménynek. Elég volt Szekeres Imre arcát figyelni a tegnapi Egyenes beszédben. Ami a blogger véleményét illeti Mesterházy Attiláról, bizony van benne valami. Éppen tegnap csóváltam a fejem, amikor Kálmán Olga megkérdezte tőle, hogy mit gondol mégis Orbán Viktor azon kijelentéséről, hogy vasárnaptól „Budapest ismét a nemzet fővárosa" lett, és Mesterházy mindössze azt tudta kipréselni magából, hogy „ezt én nehezem tudom értelmezni”. Hát ha ezt nehéz értelmezni, akkor itt nagy baj van. Ilyen gyenge, erőtlen válasszal képtelenség komoly erőként fellépni az igen agresszív kormánypárt ellenében.

Ami pedig Szili Katalint illeti, a magyar médiában sokan összekapcsolják Szili Katalin távozását és Gyurcsány Ferenc új szerepvállalását a napi politikában. Ez szerintem helytelen. A két dolognak semmi köze egymáshoz. Ha valaki figyelmesen olvassa Gyurcsány Ferenc blogját, ott is az augusztus 17-i írást a palacsintáról és a teraszépítésről, azt így fejezte be: „Persze most már lassan az őszre gondolok. Nem csak teraszt kellene építeni”.

Most végre el fog dőlni, hogy az MSZP erős emberei gátolták-e meg Gyurcsány Ferencet abban, hogy komoly reformokat vigyen végbe vagy Gyurcsány saját politikai hibáinak lett az áldozata. Érdekes idők várnak azokra, akik figyelemmel kísérik az MSZP sorsát, ami nem mellékes számunkra. Ugyanis mára már világos, hogy az MSZP – mármint ha egyben marad –, az a párt, amelyik alternatívát ajánlhat a magyar embereknek.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!