rss      tw      fb
Keres

Orvhorgászok tömegeit vonzza a Tiszára az évtizedek óta páratlan idei halszaporulat

MTI 2010. október 6., szerda 4:00

Régóta nem látott mennyiségű természetes halszaporulat és példátlanul sok orvhorgász jellemezte az idei szezont a Tisza középső szakaszán - közölte kedden az érintett vízterület kezelője az MTI-vel.

Csoma Gábor, a szajoli székhelyű Halász Kft. igazgatója szerint halászati hasznosítóként cége egyszerre zárja sikeresen és visszaeséssel az idei szezont. A Tisza Kisköre és Tiszaug közé eső, mintegy 150 folyamkilométerét kezelő vállalkozás vezetője állítja: egyértelműen pozitívumként értékelhető, a folyó hosszú távú halbőségének egyik biztosítéka lehet az idei természetes halszaporulat, amelyhez hasonlóra még a szakma „nagy öregjei” sem tudnak példát mondani az elmúlt évtizedekből.

„A szó szoros értelmében hemzsegnek a vízben a tavaszi ívásból származó, egynyaras pontyok, csukák és süllők” - fogalmazott jelezve, hogy közvetve ez az örömteli tény okozza számukra egyszersmind talán a legkomolyabb nehézségeket. A horogérett méretet várhatóan csak 2-3 év múlva elérő halak megóvása ugyanis növekvő anyagi ráfordítás mellett is már-már reménytelennek tűnő feladat.

„Szinte minden horgász mögé állítanom kellene egy ellenőrt, tisztelet a kivételnek” – vélekedett Csoma Gábor. Tájékoztatása alapján az utóbbi hetekben a társaság halőrei és a tiszai vízirendészet munkatársai egyre gyakrabban érnek tetten 30-80 darab méreten aluli nemes halat zsákmányoló pecásokat. Január óta mintegy 600 ilyen esetben indult eljárás a 2009. év hasonló időszakában regisztrált körülbelül 400-hoz képest.

Márpedig a halszaporulat megtizedelése akkor is súlyos károkozásnak számít, ha a horgász rendelkezik a megfelelő engedélyekkel. A megengedettnél kisebb nemes hal kifogása és a mennyiségi korlátozás megszegése külön-külön, önmagában is büntetendő – hangsúlyozta. Elzárásra ugyan eddig a Halász Kft. vizein garázdálkodó haltolvajok egyikét sem ítélték, ám az augusztusban megszigorított jogszabályi lehetőséggel élve októbertől már erre is számíthatnak az efféle kihágásokat elkövetők – tette hozzá.

Az igazgató ugyancsak a kedvezőtlen jelenségek között említette a 2010-es horgász-szezon csapadékos időjárását és magas vízállását, mely egyaránt jelentősen szűkítette a halászok és horgászok lehetőségeit, valamint csökkentette eredményességüket. Ennek ellenére a fogási eredmények szempontjából közepes évnek tűnik az idei – mondta.

Nem igaz ez azonban a cég gazdálkodására, melyre a gazdasági válság és a halőrzés növekvő terhei mellett a szélsőséges klimatikus viszonyok is rányomták bélyegüket. A horgászjegy-forgalmazásból származó bevételek például 30 százalékkal estek vissza 2009-hez képest. Egyebek mellett ezért várható, hogy a vállalkozás egészét tekintve is jelentős bevételkieséssel zárja majd az idei évet.

Mindez kihat az általuk végzett halasításokra is – húzta alá Csoma Gábor. „Az előző esztendők gyakorlatával ellentétben idén kizárólag az üzemtervünkben vállalt, kötelező mennyiségeket tudjuk kihelyezni” – fogalmazott. Az őszi halasítási időszakban ennek megfelelően 6-8 millió forintból még 100-150 mázsányi kétnyaras pontyot telepítenek vizeikbe, zömmel a Tiszába. Így 2010-ben összesen mintegy 40 millió forintot áldoznak az általuk kezelt folyószakaszok, holtágak és csatornák halállományának bővítésére, mely 20 százalékkal elmarad az előző esztendőben e célra fordított közel 50 millió forinttól.