rss      tw      fb
Keres

Mabisz konferencia: a biztosítók nem győzik a természeti katasztrófákat

MTI 2010. október 5., kedd 14:07

A hétfői vörösiszap katasztrófa biztosítói kezelése, vezető témává lépett elő kedden a Magyar Biztosítók Szövetsége(MABISZ) által szervezett budapesti konferencián.

Kisbenedek Péter MABISZ-elnöknek a természeti katasztrófák idei gyakorisága szolgált alapul arra a felvetésre, hogy az állam és a biztosítók működjenek együtt abban, hogy sokkal több ember vállaljon öngondoskodást, mert csak adókból az ilyen károkat nem lehet kezelni. A vagyonbiztosítás mellett - amely az idén különleges jelentőségre tett szert - Kisbenedek Péter kiemelte az öreg kori gondoskodás fontosságát és ehhez kapcsolódva a kiegészítő egészségbiztosítás is. Mint bejelentette a MABISZ kidolgozott egy kedvezmény-javaslatot, amelyet eljuttatott az államigazgatás illetékes intézményeihez. Lényegét tekintve a javaslat arra vonatkozik, hogy az élet-, a baleset-, és az egészség biztosítási befizetések részesüljenek adókedvezményben, a biztosítói kifizetések pedig legyenek adómentesek.

A MABISZ elnöke megerősített, hogy amint az iszapömlésben károsult települések megközelíthetők lesznek, a biztosítók megkezdik a kárfelmérést.

Magyarországon nem az adóterhelés kiugróan magas, hanem az újraelosztás aránya, amely meghaladja az 50 százalékot - mondta a konferencián Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Véleménye szerint nem radikális adócsökkentés szükséges, annál inkább indokolt lenne az átstrukturálás, hiszen Magyarországon a vagyon és a tőke adóztatása alacsony, a munkáé viszont magas.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke javaslatot tett a MÁV Általános Biztosító Egyesület (ÁBE) piacról történő kivezetésének a felgyorsítására. A magánszemélyek ellen (azokról van szó, akik kárt okoztak, de a kgfb biztosítójuk, a MÁV ÁBE nem tudta kifizetni a kártérítést) indított perek leállítását kérte. Ebben két olyan biztosító jár az élen, amelyek casco alapján rendezték az ügyfelük kárát, majd átvették a MÁV ÁBE-vel szembeni követelését .

Az elnök szerint a per csak arra jó, hogy amíg folyik, addig sem kell csinálni semmit, de nem oldja meg a problémát, hogy valakinek rendeznie kell a vagyonnal nem fedezett számlát. Ezért kérte azt, hogy a MABISZ állapodjon meg a PSZÁF felszámoló cégével, de hogy mi legyen e megállapodás tartalma, arról nem beszélt.

A biztosító egyesületek jövőjéről pedig annyit mondott, hogy azokat a tevékenységük szerint differenciáltan kell kezelni a szabályozás során a jövőben.

Szász Károly kifejtette, hogy a PSZÁF az idén már nem fog egyeztetni a biztosítókkal a kgfb tarifákról. Csütörtökön ismertetik a sajtóval azt a vezetői levelet, amely 10 pontba foglalja össze, hogy milyen szabályokat kövessenek a kgfb biztosítók a jövő évi tarifák kialakításakor.