rss      tw      fb
Keres

Iszapömlés - ÁTNSZ: nem kell akut sugár-egészségügyi ártalomtól tartani Ajka térségében

MTI 2010. október 5., kedd 11:32

Nem kell akut sugár-egészségügyi ártalomtól tartani Ajka térségében - közölte a vörösiszapömlés kapcsán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-vel.

A szakemberek az iszapömlés által érintett településeken, Devecser és Kolontár területén dózisteljesítmény-méréseket végeztek, valamint iszapmintákat elemeztek laboratóriumban. Ezen vizsgálatok eredménye azt mutatta, hogy akut sugár-egészségügyi ártalommal nem kell számolni - írta közleményében az ÁNTSZ, hozzátéve: a vizsgálatok eredményéről tájékoztatták a kárelhárítás helyszíni irányítóit.

A sugár-egészségügyi vizsgálatokra azért volt szükség, mert az vörösiszapban feldúsulhatnak bizonyos természetes előfordulású radioizotópok.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti egyik tározójának a gátja szakadt át hétfőn, eddig egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el.

Hivatalosan megerősített információk szerint eddig négyen haltak meg és 120-an megsebesültek az iszapömlés miatt. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.