rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor az önkormányzati választásokról

Az önkormányzati választások estéjén az ország miniszterelnöke rövid nyilatkozatot tett. Ez a nyilatkozat a politikai kultúra elkorcsosulásának, a demokratikus értékek megcsúfolásának (újabb) tanulságos példája. Annak ismételt bizonysága (ha e tekintetben még bárkinek bármiféle kételye lenne), hogy miképpen tekint a miniszterelnök a Nemzeti Együttműködés Rendszere, hogyan értelmezi azt. A miniszterelnök úgy gondolja, az emberek vasárnap „igent mondtak a Nemzeti Együttműködés Rendszerének politikájára és céljaira”. Sőt arra is, „hogy Magyarországnak új Alkotmányra van szüksége”. Üzenem a miniszterelnöknek, hogy téved, az emberek nem erről szavaztak. Az emberek nagy része egy politikai pártra szavazott: van, aki meggyőződésből, van, aki számításból, van, aki azért, mert folyamatosan azt hallotta, hogy könnyebb lesz azoknak az önkormányzatoknak, településeknek, amelyek úgy gondolkodnak, mint a kormány. Az alkotmányról pedig végképp szó sem volt – ezt persze Orbán Viktor is pontosan tudja, csak éppen az ellenkezőjét mondja.

És persze voltak olyanok is, akik mérlegeltek, s települések helyzetéről, gondjairól, utakról, szociális intézményekről, munkahelyekről, közlekedésről stb. szavaztak. Ezek az „apró” problémák azonban nyilván jelentéktelennek tűnnek akkor, amikor a „nemzeti összefogás” a tét. Voltak olyan állampolgárok is, akik nem mentek el szavazni. Ők a miniszterelnök szerint „engedélyt adtak munkánk folytatására”. Üzenem a miniszterelnöknek, hogy téved, nem, nem adtak engedélyt. Sőt, távollétükkel tiltakoztak az ellen a politika, azok ellen az intézkedések ellen, amelyeket a „Nemzeti Ügyek Kormánya” hatalomra kerülése óta hozott. Ezt persze Orbán Viktor is pontosan tudja, csak éppen az ellenkezőjét mondja, hiszen a „nemzeti egyetértésbe” nehezen fér bele a politikai ellenzék.

Végül a miniszterelnök azt is kijelentette, hogy a nemzet „visszaszerezte a fővárosát”, s tegnap óta Budapest „ismét a nemzet fővárosa”. Üzenem a miniszterelnöknek, hogy téved, Budapest mindig is a nemzet fővárosa volt, és az is marad. Ugyanis nem a nemzet szerezte vissza a fővárosát, hanem a Fidesznek sikerült végre elhódítania a főpolgármesteri címet (ami azért egy kis különbség). Amikor a miniszterelnök azt gondolja, Budapest akkor számít a nemzet fővárosának, ha a főpolgármesteri székben Fidesz-politikus ül, akkor nemcsak durván kirekeszt másokat, kisajátítja a nemzet kategóriáját, hanem azt is világossá tesz, a Nemzeti Együttműködés Rendszere nem más, mint a Fidesz-KDNP politikai, ideológiai uralmának az érvényre juttatása. Bár ezt persze már az önkormányzati választásokat megelőzően is tudtuk.

(Niedermüller Péter)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!