rss      tw      fb
Keres

Tizenegy időközi polgármester-választást kell tartani

MTI 2010. október 3., vasárnap 23:21

Tizenegy időközi polgármester-választást kell tartani, mivel ennyi településen alakult ki szavazategyenlőség a jelöltek között vasárnap.

Sári Miklós, az Országos Választási Iroda vezetője vasárnap a 22 órai adatokat ismertetve elmondta: kilenc településen kell időközi polgármester-választást tartani. A szavazókörökből érkező adatok feldolgozása azonban nem állt meg ekkor, és időközben kiderült, hogy további két településen sem sikerült polgármestert választani.

Az OVI 22 órás adatai szerint szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között a Békés megyei Köröstarcsán, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszavalkon, a Somogy megye Libickozma és Varászló településeken, valamint a Tolna megyei Grábócon, a Vas megyei Iklanberény és Orfalu településeken, illetve a Zala megyei Bödeháza és Csöde településeken.

Este 11 órára kiderült, hogy a Somogy megyei Somogyaszalón és a Zala megyei Dobrin is szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterek között.

A szavazókörökből azonban továbbra is érkeznek az adatok, így előfordulhat, hogy a most ismerteknél is több időközi polgármester-választást kell tartani.

Vasárnap 3.176 településen tartottak polgármester-választást.

A jogszabály szerint az önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, azaz elvileg egyetlen választó is eldöntheti a szavazás eredményét. A jelöltek közül az lett polgármester, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta, ha azonban két vagy több jelölt kapott azonos számú legtöbb szavazatot, időközi választást kell kiírni.

Ezt a vasárnapi választás eredményeként most tizenegy településen kell majd megtartani.