rss      tw      fb
Keres

Szili Katalin közleménye - Az MSZP neoliberalizmusának köszönheti csúfos vereségét

OS 2010. október 3., vasárnap 23:15

A tavaszi választások szocialista összeomlását követően egyetlen reálisan gondolkodó baloldali politikus sem képzelhette, hogy az MSZP könnyen talpra tud állni az őszi megmérettetésig. Azonban a mai "eredmények" már túlmennek minden határon.

A hazai szociáldemokrácia nemzeti és szociális hagyományait kormányzása éveiben elhagyó MSZP az elmúlt fél évben sem értékelte társadalmi visszaszorulása okait, valamint képtelennek bizonyult szakítani neoliberális nézetrendszerével. A választók mellőzték a mai helyhatósági voksoláson is a szocialista ellenzéket.

A határon túli magyarok állampolgárságáról szóló népszavazáson képviselt álláspontjától kezdődően, a tandíj, a reformok erőltetésén át egészen a Konvergencia Programba foglalt érthetetlenül radikális kiadáscsökkentésig számos olyan intézkedést lehet felvázolni, amely az MSZP-s elit és a magyar társadalom elágazásának ívét jelzi. A másfél éven belül elszenvedett három választási vereség is mutatja, hogy a szocialista pártvezetők méltatlanná váltak egykori (majd' két és fél milliós) táboruk bizalmára; csak tisztelettel és hálával gondolhatunk azokra az erősen megfogyatkozott számú szavazókra, akik mindennek ellenére ma is a baloldali ellenzéket támogatták.

Az önkormányzati választáson való rendkívül alacsony részvétel is jelzi, hogy az emberek vészes mértékben elfordultak a közélettől, kiábrándultak a nekik tetsző alternatívák nélküli demokráciából. Az MSZP mai összeomlása kizárólag a magyarság nemzeti érzéseit és szociális érdekeit mellőző neoliberális politikájának a számlájára írható, egyben annak a végállomása is. Politikai baloldal veresége nem jelenti azt, hogy nincs igény a társadalmi baloldalon egy sokszínű, újraformált politikai szerveződésekre, mozgalmakra.

Holnaptól kezdve a semmiből kell felépítenünk egy új olyan politikai szerveződést, amely a haladó európai értékeket, a demokráciát és a ökoszociális piacgazdaságot vezérlő fonalaként fogadja el. A nemzetközi integráció folyamatában a nemzeti értékek és hagyományok megőrzését, a nemzeti érdekek képviseletét fő feladatának tekinti. Működésének célja olyan Magyarország kialakítása, amelyben a társadalom minden tagjának egyenlő esélyt biztosít az a szociális biztonsághoz. Az új pólusnak vonzást kell gyakorolni a ma távol maradottak legszélesebb körére, közöttük azokra is, akik már hosszú évek óta nem találnak vállalható politikai közösséget.

Budapest, 2010. október 3.

Szili Katalin,
az SZJM elnöke