rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - Harrach Vácon: a szövetségben a KDNP a billegő hajót a talajhoz rögzítő horgony

MTI 2010. október 1., péntek 21:53

Az egységteremtő politikai akarat hiányával indokolta a KDNP frakcióvezetője, hogy pártja Vácott független jelöltet támogat az önkormányzati választásokon. Harrach Péter egyúttal Vác legerősebb politikai szervezetének nevezte a helyi KDNP-t.

A helyi művelődési házban pénteken este tartott kampányzáró rendezvényen Harrach Péter a város krémjének nevezte a színpadon ülő, a párthoz kötődő személyiségeket.

Fördős Attila, a váci KDNP által támogatott független polgármesterjelölt két nappal korábban már megtartotta kampányzáró rendezvényét, de a KDNP péntek esti rendezvényén is ott volt és beszédet mondott.

Fördős Attila a helyi KDNP, illetve a Nemzeti Fórum támogatásával, független jelöltként indul a váci polgármesteri székért, míg a Fidesz helyi polgármesterjelöltje Pető Tibor.

Harrach Péter beszédét azzal kezdte, hogy Vác környékéről valaki figyelmeztette: ne jöjjön el a kampányzáróra, ő azonban itt van. Szavait hatalmas taps kísérte, mint ahogy akkor is többször élénk tetszésnyilvánításban tört ki a nézőteret félig megtöltő közönség, amikor a frakcióvezető a nemzeti, a szövetségi és a városi egység szükségességéről fejtette ki véleményét.

A Gyurcsány-kormány tevékenységét, illetve az MSZP politizálását élesen bíráló Harrach az országgyűlési választásokat követő Fidesz-KDNP szövetséggel kapcsolatban azt mondta: az a közös felelősségen és egymásrautaltságon alapul, s annak biztosítéka Orbán Viktor személye. E szövetségben a KDNP a billegő hajót a talajhoz rögzítő horgony szerepét tölti be - jegyezte meg.

A Vácon kialakult helyzetről a kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy az egységteremtő politikai akarat hiányában kényszerült arra a KDNP, hogy önállóan induljon. Nem a legjobb megoldás, de nem is a legrosszabb - tette hozzá.

Mivel a városban a legfelkészültebb csapata a KDNP-nek van, megteremtődött az esélye egy erős helyi „bázis” kialakításának - fogalmazott Harrach Péter.

A rendezvényen a színpadon lévő kivetítőn sorra tűntek fel a KDNP által indított „csapattagok”: Vác tíz választókerületének képviselőjelöltjei, majd végül Fördős Attila. A KDNP logója minden képviselőjelölt fotója alatt szerepelt, csak Fördősé alatt nem.

A színpadon Harrach Péter mellett ülő független polgármesterjelöltre való voksolásra a kivetítőn olvasható szöveg ekképp buzdított: „ Szavazzon Fördős Attilára és a KDNP csapatára!”.

A kampányzárón egyebek mellett elhangzott az is, hogy Bóth János, Vác jelenlegi vezetője, az MSZP polgármesterjelöltje bukni fog, így a küzdelem a két jobboldali jelölt, Pető és Fördős között dől majd el.