rss      tw      fb
Keres

VÁLASZTÁSI ÖSSZEFOGLALÓ - csütörtök

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 21:48

Orbán Viktor miniszterelnök Ózdon folytatta kampánykörútját, ahol azt mondta: sok a gond ma Magyarországon és a feladatok megoldására csak a Fidesz-KDNP alkalmas. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök Debrecenben úgy fogalmazott: a politikai beavatkozás ocsmány szagától bűzlenek a választások előtt felgyorsuló ügyészségi eljárások. A Jobbik vagyonelkobzással, valamint akár életfogytig tartó fegyházbüntetéssel szankcionálná az állami vagyont megkárosító politikusokat. A LMP "a narancsuralmi zsákmányszerzés" folytatásaként értékelte a kormány ügyészséget érintő elképzeléseit.

Orbán Viktor miniszterelnök Ózdon azt mondta, olyan embereket ajánl az önkormányzat élére, akik a legfontosabb kérdések szakértői, vagyis a munkanélküliség problémájára is megoldást tudnak találni. Nem akarja azt mondani - mert nem volna igaz -, hogy az országban már rendben mennek a dolgok, ez nem így van. "A bűnözés magas, a cigánysággal való együttélés megoldásait nem találták meg, (...) a munkanélküliség gyötri az embereket, a rezsi még mindig magas, a nyugdíjból nehéz megélni, a kórházakat pedig úgy kell megmenteni napról-napra az összeomlástól". Sok gond van még, de az ország előtt álló feladatokat csak ez a kormány, a Fidesz-KDNP szövetség tudja ma megoldani.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy szigetvári kampányrendezvényen úgy fogalmazott, a gazdasági növekedés lehetősége az adók csökkentésében rejlik, éppen ezért fogják bevezetni a 16 százalékos, egykulcsos adórendszert.

A KDNP elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar emberek nem tehetnek a válságról, egy rossz kormányzás árát fizetik meg. "A szocialisták ennek ellenére mást se csináltak, csak adókat emeltek”, s például az IMF-fel karöltve azt mondják, hogy az embereket kell terhelni.

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő Debrecenben arról beszélt, hogy a "politikai beavatkozás ocsmány szagától bűzlenek" a választások előtt pár nappal felgyorsuló ügyészségi eljárások, gyanúsítások, amelyek rendre helyben esélyes szocialista polgármestereket érintenek. Ezt Molnár Gyula, az MSZP XI. kerületi polgármester-jelöltjének, valamint Tóth József Polgár MSZP-s polgármester meggyanúsításával kapcsolatban mondta.

Gyurcsány Ferenc az MSZP hajdú-bihari kampányzáró nagygyűlését megelőzően az MTI-nek sajnálkozását fejezte ki, hogy a legfőbb ügyész "csendben van és asszisztál mindahhoz, ami történik".

Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy pártja teljes vagyonelkobzással, valamint akár életfogytig tartó fegyházbüntetéssel szankcionálná az állami vagyont megkárosító politikusokat és családtagjaikat. Hozzátette: a Fidesz választási ígérete ellenére sem hajtotta végre a törvénysértő politikusok elszámoltatását, a továbbra is az Országgyűlésben helyet foglaló Gyurcsány Ferencet pedig az Orbán Viktor által hangoztatott forradalom "két lábon járó ellenpéldájaként" említette.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője sajtótájékoztatóján "a narancsuralmi zsákmányszerzés" folytatásaként értékelte a kormány ügyészséget érintő elképzeléseit. A politikus szerint a változtatással az ügyészséget nem a kormány alá rendelnék, mert ennél a Fidesz "sokkal ötletesebben politizál". A legfőbb ügyészt ezentúl kétharmados többséggel választanák, akit az Országgyűlés nem interpellálhatna, és mandátuma 9 évre szólna - jegyezte meg Schiffer András, aki szerint így sokkal inkább egy párt uralma alá rendelnék a legfőbb ügyészt.

Budapesten a főpolgármester-jelöltek közül Tarlós István a Nyugati pályaudvar aluljárójában tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy fél-egy év alatt rendet lehetne tenni a budapesti aluljárókban és más közterületeken azzal, hogy a főváros frekventált aluljáróit a máltai szeretetszolgálat és más civil szervezetek gondozásába adnák.

Az MSZP jelöltje ugyanakkor azt emelte ki, hogy a Fidesz a kiépülő "nemzeti önkény rendszerében" a fővárosi kerületek megszüntetésére készül, amit a szocialisták nem fognak hagyni. Horváth Csaba szerint a kormánypártok célja, a helyi önkormányzatok által jelentett ellensúly felszámolása.