rss      tw      fb
Keres

Zágrábban ülésezik az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 21:24

Erdő Péter bíboros vezetésével megkezdte plenáris ülését az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa csütörtökön Zágrábban, a négynapos tanácskozás központi témája a népességnövekedés és a család Európában.

A vatikáni rádió honlapja szerint Erdő Péter, a Tanács elnöke a tanácskozást megnyitó beszédében reményét fejezte ki, hogy a katolikus egyház és az országok kormányai és politikai szervezetei között folyó párbeszéd és együttműködés mindig a személyek és a családok javát képes szolgálni. Az őszinte és komoly összefogás nélkül ugyanis nem lehet a kihívásokat megoldani - tette hozzá.

A vatikáni rádió szerint a plenáris ülés úgy látta jónak, hogy a család témájával egyidejűleg foglalkozzon a demográfia kérdésével is, mivel számos európai országban a születések csökkenése következtében a lakosság folyamatos elöregedése tapasztalható. A demográfiai válság és a család intézményének válsága szorosan összefügg egymással. Ezért az egyház arra hívja fel a polgári vezetőket, hogy olyan politikákat alkalmazzanak, amelyek valóban megfelelnek a család szükségleteinek, elősegítve a gyermekvállalást.

Erdő Péter felolvasta XVI. Benedek pápa üzenetét, amelyet a katolikus egyházfő a plenáris ülés résztvevőinek küldött.