rss      tw      fb
Keres

Több elítélt meghalt egy börtönlázadásban Venezuelában

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 20:56

Tizenhat elítélt meghalt és harmincöt ember, köztük börtönőrök megsérültek egy négy napja kitört börtönlázadásban - jelentette be csütörtökön Consuelo Cerrada, a venezuelai büntetés-végrehajtási parancsnokság vezetője. A zendülés okait nem részletezte.

Cerrada azt is elmondta, a büntetőintézet immár a Nemzeti Gárda és a védelmi minisztérium embereinek irányítása alatt áll, akik "urai a helyzetnek". A lázadás a tocoroni börtönben tört ki, amelyet az ország legveszélyesebb fegyintézetének tartanak.

A börtönök különösen rizikós helynek számítanak Venezuelában, ahol egyébként is a legmagasabb a bűnözési ráta a dél-amerikai országok közül. Egyes statisztikák szerint naponta két gyilkosságot követnek el az országban. Nem meglepő tehát, hogy a fegyházak általában túlzsúfoltak, ami a gyakori börtönlázadások egyik oka, a láthatási-jog követelése mellett. Az ország büntetőintézetei 12 ezer rabot lennének képesek befogadni, azonban jelenleg mintegy 40 ezer fős a venezuelai börtönpopuláció. Az idei év első felében 221 fogvatartott halt meg és 449 sérült meg a zendülések során.