rss      tw      fb
Keres

Felemás gazdasági eredmények a Balkánon

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 20:45

Szerbia és Bulgária gazdasága erős második negyedévet zárt, Horvátország továbbra is recesszióban van.

Több délkelet-európai országban is csütörtökön hoztak nyilvánosságra friss, a második negyedévi gazdasági növekedésre vonatkozó adatokat. Bulgária két év óta először mutatott fel gazdasági növekedést (0,5 százalék az előző negyedévhez képest) és Szerbia is a válságból való kilábalás útjára lépett (2 százalékos bővülés 2009 hasonló időszakához képest). Horvátországot továbbra is sújtja a világgazdasági válság: a második negyedévre vonatkozóan 2,5 százalékos visszaesést jelentettek be, az egy évvel korábbi adathoz viszonyítva.

A bolgár statisztikai hivatal csütörtöki tájékoztatása szerint a bruttó hazai össztermék 0,5 százalékkal bővült a januártól márciusig terjedő időszakhoz képest. Éves összehasonlításban 1,4 százalékra enyhült a második negyedévi visszaesés a kedvezőbb ipari eredményeknek köszönhetően. A kormány 1 százalékos GDP-növekedést jósol 2010-re a tavalyi 5 százalékos visszaesést követően.

A bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov egy szófiai fórumon bejelentette, hogy a növekedési mutatókat a jövőben negyedéves összehasonlításban is nyilvánosságra hozzák. Ezeket az adatokat a válság kezdete óta nem közölték.

A szerb gazdaság a korábban jósolt 1,6 százaléknál nagyobb ütemben, 2 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év hasonló időszakához képest. A növekedést elsősorban a pénzügyi, telekommunikációs, bányászati és feldolgozóipari szektorok kedvező eredményei segítették. "A piacon is megfigyelhető, hogy kissé stabilabb a helyzet. Már nincs az a pánikhangulat, ami egy évvel korábban volt" - mondta Kjell-Morten Johnsen egy külföldi befektetőket tömörítő szerb szervezet elnöke.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 1,5 százalékos gazdasági növekedést jósol 2010-re, a tavalyi 3 százalékos visszaesés után. A szerb gazdaság a válságot megelőző évtizedben éves szinten átlag 6 százalékos GDP-növekedést mutatott fel. Tavaly a szerb kormány 3 milliárd euró értékű kölcsönmegállapodást kötött az IMF-fel a válság hatásainak enyhítése érdekében.

Horvátország gazdasága az egymást követő hatodik negyedévben is visszaesést könyvelhetett el. A második negyedévben éves összehasonlításban 2,5 százaléknyit zsugorodott a horvát gazdaság, éppen annyit, mint 2010 első negyedévében. Az elhúzódó recessziót a továbbra is alacsony szinten lévő lakossági fogyasztás és a pesszimista befektetői hangulat táplálja. Az előbbi 2,5 százalékkal, míg a tőkebefektetések volumene 13,4 százalékkal esett vissza a második negyedévben.