rss      tw      fb
Keres

Amerikai szankció iráni olajcég leányvállalata ellen

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 20:30

Gazdasági szankciókat vezet be az Egyesült Államok az iráni nemzeti olajtársaság svájci székhelyű leányvállalata ellen az iráni energetikai ágazattal szembeni kemény washingtoni fellépést célzó erőfeszítések részeként - jelentette be James Steinberg amerikai külügyminiszter-helyettes.

Steinberg csütörtöki washingtoni sajtóértekezletén elmondta: négy nemzetközi olajtársaság - a francia Total, a norvég Statoil, az olasz ENI és a Royal Dutch Shell - vállalta, hogy felszámolja az iráni energetikai iparban eszközölt befektetéseit és többé nem is végez ilyen tevékenységet a közép-keleti országban. A vállalatok erre hitelt érdemlő garanciát adnak, s amíg betartják vállalásukat, megmenekülnek az amerikai szankciók veszélyétől.

Ezek voltak az iráni energetikai iparban érdekelt vállalatokkal szembeni első közvetlen amerikai lépések, amelyeket egy idén hatályba lépett törvény alapján foganatosítottak.

Steinberg azt hangoztatta, hogy az iráni olajcég svájci leányvállalata, a Naftiran Intertrade elleni szankciók "jelentős csapást mérnek majd az iráni energiaszektorra". A cég ugyanis több száz millió dollárt biztosít az iráni olajipar fejlesztésére, de a szankciók bevezetésével még jobban elszigetelődik majd a nemzetközi üzleti világtól - érvelt az amerikai miniszterhelyettes.

Amerikai tisztségviselők szerint az új szankciókkal büntetett tevékenység nagy részét az amerikai jog eddig is tiltotta; a büntetőintézkedések legnagyobb jelentősége abban állhat, hogy elriassza a nem amerikai cégeket a Naftirannal történő üzleteléstől.

Steinberg elmondta azt is, hogy az amerikai külügyminisztérium vizsgálatot indít - általa meg nem nevezett - más nemzetközi olajtársaságok ellen, amelyek még nem adtak garanciát arra, hogy felszámolják iráni tevékenységüket.

Az Irán elleni szankciók háttere, hogy a Nyugat azzal vádolja Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik. Ezt Teherán következetesen tagadja.