rss      tw      fb
Keres

Tőzsde - New York: gyengülés zárás előtt két órával

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 20:15

Gyengültek a New York-i értéktőzsde vezető indexei a csütörtöki kereskedés leállítása előtt két órával.

Közép-európai idő szerint 20 óra körül a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,29 százalékos csökkenéssel 10.804,36 ponton volt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,19 százalékkal 2.372,06 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutató 0,11 százalékkal 1.143,47 pontra hanyatlott.

A nap folyamán nyilvánosságra kerülő kedvező makrogazdasági hírek ellenére estek a New York-i értéktőzsde részvényárfolyamai, miután a szeptemberi hossz végén a kereskedők igyekeztek realizálni nyereségeiket.

A legjelentősebb amerikai részvények árfolyamait mérő S&P 500 mutató 8,6 százalékkal emelkedett szeptemberben, amely a legnagyobb egy hónap alatt bekövetkezett növekedés 2000 márciusa óta. Az S&P 500 a harmadik negyedévet tekintve már 10,6 százalékos pluszban van.

"A ma nyilvánosságra került adatok a vártnál kedvezőbbek voltak, de annyira nem, hogy pozitív irányba lendítsék a piacot" - mondta Jay Suskind, a Duncan-Williams befektetőház elnöke. "Sokan törekszenek nyereségeik realizálására és pozícióik kiegyenlítésére a szép eredményeket hozó szeptember után" - tette hozzá.

A piaci trenden az sem változtatott, hogy az amerikai munkaügyi minisztériumának csütörtökön ismertetett adatai szerint a vártnál nagyobb mértékben csökkent a múlt héten az első alkalommal munkanélküli segélyt igénylők száma az Egyesült Államokban, ahogy az a tény sem, hogy a kereskedelmi minisztérium felfelé módosította a második negyedévre vonatkozó GDP-növekedési adatát.

A nap vesztese a Prudential Financial Inc. volt, amelynek részvényei 4,2 százalékkal estek, miután a pénzügyi vállalat bejelentette, 4,2 milliárd dollárért megvásárol két japán biztosítótársaságot az amerikai AIG-től. Gyenge napot zárt a félvezető-gyártó SanDisk Corp. is. Az informatikai vállalat részvényei 4 százalékkal értek kevesebbet az előző napi záróértéknél.

Enyhén, 0,4 százalékkal emelkedtek a Boeing repülőgépgyártó részvényei azok után, hogy a vállalat közölte, nem érinti idei profitkilátásait az új teherszállító 747-8-as első darabjainak határidőn túli szállítása.

Tőzsdezárás előtt két órával a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára 1 dollár 84 cent emelkedéssel 79,70 dolláron állt.

Közép-európai idő szerint röviddel 20 óra előtt New Yorkban az euró 1,3619 dollárra gyengült a szerda késő esti 1,3628 dollárról (-0,07 százalék). A dollár 83,67 jenről 83,45 jenre csökkent (-0,26 százalék).