rss      tw      fb
Keres

Hangfelvételt és egy fotót közöltek a Nigerben elrabolt franciákról

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 19:52

Egy hangfelvételt és egy fényképet közölt csütörtökön az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió azokról a túszokról, akiket két héttel ezelőtt raboltak el Nigerben az észak-afrikai Iszlám Magreb al-Kaidája (AQIM) terrorista szervezet tagjai.

A fotón a foglyul ejtett öt francia, egy madagaszkári és egy togói állampolgár, valamint a mögöttük álló fegyveres, turbánt viselő férfiak láthatók. A fénykép hitelességét a francia külügyminisztérium is megerősítette, és "biztató jelként" értékelte annak közzétételét, bár azt nem tudni, pontosan mikor készülhetett.

A négyperces hangfelvételen a túszok hallhatók, akik egy ismeretlen férfi kérdéseire válaszolva elárulják többek között a nevüket, családi állapotukat és korukat is, valamint azt is közlik, hogy az AQIM fogságában vannak. A pánarab hírtelevízió nem részletezte, hogy kerültek birtokába a fogva tartottakról készült anyagok.

Párizs a túszejtés után pár nappal "műveleti bázist" hozott létre Niger fővárosában, hogy légi felderítési műveletekkel kiszélesítse a kutatást elrabolt polgárai után. Bár hivatalosan nem erősítették meg, Franciaország állítólag további katonai támogatást nyújt az afrikai országnak a túszok hollétének felderítésére.

A hét külföldit - az Areva francia energetikai vállalat, illetve annak alvállalkozója, a Satom alkalmazottait - Niger fővárosától, Niameytől ezer kilométerre északra, Arlit vidékén rabolta el szeptember 16-án egy fegyveres csoport.

Az AQIM, amelynek számlájára már több tucat európai elrablása írható, nagy valószínűséggel a túszaiért a külföldi kormányoktól beszedett váltságdíjakból finanszírozza működését.