rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - Pénzügyőrségi dolgozók nyugdíjpénztári befizetéseit keresi a Jobbik

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 19:37

A Jobbik baranyai alelnöke szerint vám- és pénzügyőrségi dolgozók ezreinek befizetései nem érkeztek meg magánnyugdíjpénztárakba; Szőcs Norbert az ügy kivizsgálásához Novák Előd, a párt alelnöke segítségét kérte csütörtökön Pécsen.

"A vám- és pénzügyőrség belső szerveréről származó és a birtokunkba került dokumentumok szerint mintegy 4500, elsősorban fiatal vámos idei befizetései nem érkezhettek meg a velük szerződött nyugdíjpénztárakhoz, holott azt levonták a fizetésükből" - mondta sajtótájékoztatón a politikus.

Megjegyezte, a befizetések összege kamatokkal együtt eléri az egymilliárd forintot, a pénznek az APEH és a Magyar Államkincstár közreműködésével kellett volna a pénztárakhoz jutnia.

"Mi lesz a biztosítottak nyugdíjával, ki fogja kártalanítani őket az elmaradt kamatokért, és hogyan lehetséges az, hogy ezek a szabálytalanságok még a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének sem szúrtak szemet?" - kérdezte Szőcs Norbert.

A politikus a sajtótájékoztatón mellette helyet foglaló Novák Elődöt kérte meg, hogy a párt parlamenti frakciója segítsen az ügy kivizsgálásában és megnyugtató rendezésében.

Novák Előd erre ígéretet tett, és megjegyezte, hogy a Jobbik számára fontosak azok a lakossági jelzések, melyek felhívják a figyelmet az ilyen és hasonló esetekre.

Barkó Béla, a Jobbik baranyai elnöke kulturális témákról szólva kívánatosnak nevezte, hogy a megyei önkormányzatok fenntartásában működő közművelődési intézmények a jövőben ne csak a lakosság számának, hanem az ott végzett minőségi munka, az őrzött értékek figyelembe vételével részesülnének állami támogatásban. Úgy vélte: ez hozzájárulhat kistelepülések helytörténet múzeumainak, gyűjteményeinek megőrzéséhez is. Szavai szerint a minőségi munka és a gyűjtemények értékelését erre hivatott szakbizottság végezhetné.

"Kényes kérdés, hogy ezt ki meri megítélni, de kell venni a bátorságot a kultúrpolitikusoknak ahhoz, hogy megítéljék, mi az, ami érték, vagy az adott produktumok társadalmilag mennyire hasznosak" - tette hozzá Novák Előd. Megjegyezte: ő például ki meri jelenteni: "a Nemzeti Színház jelenleg, a jelenlegi vezetése alatt nem igazán képvisel támogatandó kulturális értéket".