rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - magyar prioritás lesz a kis- és középvállalatok versenyképessége

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 19:34

A kis- és középvállalkozások üzleti környezetének javítása lesz a jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökség prioritása a versenyképesség területén - hangsúlyozta csütörtökön Brüsszelben Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiai államtitkára, aki részt vett az uniós országok versenyképességért felelős minisztereinek kötetlen jellegű találkozóján.

A tárca közlése szerint az államtitkár a magyar elnökségi teendők közül kiemelte: javítani kell a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés feltételeit, illetve újra kell indítani és el kell mélyíteni a belső piacot - ez ugyanis elengedhetetlen feltétele a gazdasági válságból történő kilábalásnak és a növekedésnek.

Cséfalvay Zoltán felhívta a figyelmet az innováció és a kutatás-fejlesztés szerepére. Elmondta, hogy a magyar elnökség alatt az úgynevezett 7. kutatási keretprogram félidei felülvizsgálata mellett megkezdik a 8. keretprogram előkészítését. A kutatási programok részvételi és pénzügyi szabályait egyszerűsíteni kell - tette hozzá.

Az EU csúcsvezetői a nyáron döntöttek a 2020-ig szóló növekedési és versenyképességi stratégiáról, amelyhez a tagállamok nemzeti intézkedési tervet készítenek. A találkozón az államtitkár elmondta, hogy a készülő magyar nemzeti intézkedési terv elsősorban a foglalkoztatás növelésére összpontosít.