rss      tw      fb
Keres

Az olasz Északi Liga vezetője elnézést kért, amiért disznónak nevezte a rómaiakat

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 19:21

Elnézést kért csütörtökön a rómaiaktól Umberto Bossi, az autonomista Északi Liga vezetője és Silvio Berlusconi egyik legfőbb szövetségese, mivel múlt vasárnap "disznóknak" nevezte az olasz főváros lakóit.

"Elnézést kérek a (római) polgároktól, ha megsértettem valakit" - mondta Bossi a szenátusból kifelé jövet, hozzátéve, hogy "az egész csak tréfa volt". A politikus sérelmezte, hogy ellenfelei "pellengérre állították, és politikai fegyvert kovácsoltak egy egyszerű mondatból".

Bossi a monzai Forma-1-es nagydíjról Rómába menet játszadozott el az ókori történelemből ismert SPQR (Senatus Populusque Romanus), azaz a Szenátus és a római nép rövidítéssel, amely igen sok helyen ma is látható a középületeken. Az Északi Liga vezetője a szavakat kiforgatva azt mondta: a betűszó igazából azt jelenti, hogy "sono porci questi romani", vagyis "ezek a rómaiak disznók".

A reformügyi minisztérium vezetőjének kijelentését a jelenlévők tapssal díjazták, s fia, Renzo is nevetett rajta. Renzo egyébként saját maga is kivette részét a polgárpukkasztásból, amikor a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság előtt bejelentette, hogy nem az olaszoknak szurkol.

A politikus szavait sokan méltatlankodva fogadták. Sőt, a baloldali ellenzék úgy döntött: jövő héten bizalmatlansági indítványt nyújt be ellene, amelyet ha elfogadnak, Bossinak le kell mondania a reformügyi tárcáról. A miniszter csütörtöki bocsánatkérése után azonban meggondolták magukat, és elálltak eredeti tervüktől.

Dario Franceschini, a demokrata párt vezetője győzelemként könyvelte el Bossi hivatalos bocsánatkérését, amely szerinte azt mutatta, hogy a bizalmatlansági indítvánnyal való fenyegetés valóban megijesztette. Franceschini szerint "a kezdeményezésnek meg kell ismétlődnie minden olyan esetben, amikor a köztársaság miniszterének viselkedése nincs összhangban az általa viselt hivatallal".

Bossi már korábban is sértegette az olasz fővárost, amelyet egyszerűen "tolvaj Rómaként" szokott emlegetni.

Gianni Alemanno, Róma polgármestere - és a Silvio Berlusconi kormányfő vezette párt tagja - kijelentette, hogy Bossi most már minden határt túllépett, "nem csak napjaink Rómáját sértette meg, hanem a történelmit is". Közölte, levelet ír Berlusconinak, hogy lépjen közbe. Elfogadhatatlannak nevezte a politikus kijelentését egy másik kormánytag, Andrea Ronchi, az Európai Uniós ügyek minisztere is.