rss      tw      fb
Keres

Lezsák: a Fidesz egyetlen szlovákiai partnere az MKP

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 19:04

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke szerint a Fidesz "egyetlen" szlovákiai partnere a Magyar Koalíció Pártja (MKP), és ez meghatározza a Szlovákia irányában folytatott magyar külpolitikát is.

"A nemzetpolitikai törekvésekben egyeznek álláspontjaink" - jelentette ki Lezsák csütörtökön Pozsonyban azután, hogy találkozott Berényi Józseffel, az MKP elnökével, valamint a párt több vezetőjével.

A Híd párttal kapcsolatban Lezsák úgy vélte: a következő években sem lehet várni, hogy a Fidesz együttműködjön ezzel a magyar-szlovák tömörüléssel.

"Elég nagy a fantáziám, de nem tudom elképzelni, hogy ez megtörténne" - mondta egy kérdésre válaszolva.

Bugár Béla a szlovák TASR hírügynökségnek ugyanakkor úgy nyilatkozott: a Híd és a Fidesz között egyelőre nincs hivatalos kapcsolat, de "tárgyalások folynak". Szerinte ezt bizonyítja az ő csütörtöki nem hivatalos beszélgetése Lezsák Sándorral, aki a programjait egészségügyi okok miatt lemondó Kövér László, az Országgyűlés elnöke helyett érkezett a visegrádi négyek parlamenti elnökeinek pozsonyi találkozójára. Bugár bízik abban, hogy hivatalos találkozó is lesz. "Nem kell félni, mi megtaláljuk az utat" - jelentette ki.

Az Országgyűlés alelnöke az MTI tudósítójának nyilatkozva cáfolta, hogy találkozott volna Bugár Bélával. "Ez szemenszedett hazugság. Én Bugár Bélával sem ma, sem tegnap, sem az utóbbi hónapokban nem találkoztam, nem beszéltem" - reagált a hírre Lezsák Sándor.

Az Országgyűlés alelnöke és az MKP képviselői között lezajlott megbeszélés napirendjén a szlovákiai államnyelvtörvény, illetve a kettős állampolgárság kérdése is szerepelt. A nyelvtörvényt mindkét fél rossznak, elfogadhatatlannak minősítette.

Az állampolgársági törvénnyel kapcsolatban Lezsák azt mondta, hogy Budapest várja Pozsony javaslatait. Az MKP elnöke szerint a megoldás nyitott.

Berényi hangsúlyozta: az MKP részt kíván venni a probléma megoldásában. Örömét fejezte ki afelett, hogy a párt meghívást kapott a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) következő ülésére. Lezsák azt mondta, hogy az ülésre várhatóan még karácsony előtt sor kerül.

Az MKP elnöke azt is elmondta, hogy pártja a többi magyarországi párttal is szeretné felvenni a hivatalos kapcsolatot.