rss      tw      fb
Keres

Új uniós elképzelések az informatikai biztonság növelésére

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 18:55

Az Európai Unió által csütörtökön bejelentett "hálózatbiztonsági-csomag" javaslat az Európai Hálózati és Informatikai Biztonsági Ügynökség (ENISA) funkcióinak bővítését, és a szervezet mandátumának újabb ötéves meghosszabbítását kezdeményezi - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön az MTI-vel.

A tárca közleménye ismerteti: az Európai Parlament és az Európai Tanács támogatása esetén a részletes szabályozási munkát 2011 első félévében, Magyarország soros elnökségi időszakában kell elvégezni.

Az infokommunikációs technológiák (IKT) egyre inkább kitettek a technika és a piac fejlődésével kifinomultabbá váló, határokon átnyúló fenyegetéseknek. Mivel az IKT-k globális, egymáson alapuló és egymástól kölcsönösen függő rendszerek, biztonságukat és ellenálló képességüket nem lehet pusztán nemzeti szinten koordinált megoldásokkal biztosítani - áll a közleményben.

Az IT hálózatok megbízható működéséhez kapcsolódó jelentős gazdasági és társadalmi értékeket és érdekeket felismerve az Európai Unió 2004-ben ötéves időtartamra hozta létre az ENISA-t. A szervezet küldetése, hogy javaslatok és intézkedések kidolgozásával elősegítse a magas szintű hálózati és informatikai biztonság fenntartását az EU országaiban és intézményeiben. Ennek fontos eleme az informatikai biztonsági kultúra kialakítása, terjesztése, erősítése. Feladatai között szerepel az Európai Bizottság, valamint a tagállamok és az európai üzleti szereplők támogatása az informatikai biztonság terén, beleértve a hálózati és informatikai biztonság elleni támadások megelőzésére, események kezelésére teendő intézkedéseket.

Az Európai Tanács és az Európai Parlament 2009-ben a szervezet tevékenységének három évre szóló meghosszabbításáról döntött. A közelmúlt hálózatbiztonsághoz kapcsolódó eseményei, mint például az észt és litván kormányzati hálózatokat és nemzeti adatcserélő központokat ért (virtuális) támadások, a nemzetközi gerinchálózatot érintő balesetek, a tajvani földrengés okozta internetes kapacitáskiesés, vagy a kéretlen elektronikus küldemények (spam) aggasztó mértékű elszaporodása indokolttá tették a témában az egységes, uniós szintű fellépést. Ez a körülmény indokolta az ENISA tevékenységét, szervezetét és költségvetését rendeleti szinten szabályozó új tervezetek elkészültét.

A most közzétett javaslat az NFM közleménye szerint a szervezet megerősítését, modernizációját és rugalmasabbá tételét tűzte ki célul. Az eredeti, az ENISA-t létrehozó rendelethez képest nagyobb hangsúlyt fektet többek között a folyamatok optimalizálására, a források növelésére, a fokozott rugalmasságra, alkalmazkodóképességre és koncentráltságra, továbbá az ügynökség előnyösebb pozícionálására az unió stratégiai és szabályozási rendjében.

További lényeges változtatás, hogy a szervezet lesz az internetes bűnözés elleni harc éllovasa, amelyben az igazságszolgáltatási és az adatvédelemi hatóságok ezentúl állandó jelleggel képviseltetik magukat. Az elsősorban az Unió által folyósított önálló költségvetés biztosítása a nagyobb szabadságot és rugalmasabb működést szolgálja. A 460/2004/EK rendeletet módosító javaslat az ENISA megbízatását öt évvel, 2017-ig terjeszti ki.

A program része továbbá egy irányelv javaslat, amely az új típusú virtuális bűncselekményekkel, mint például a nagy volumenű virtuális támadásokkal ("botnet"-ek) foglalkozik.