rss      tw      fb
Keres

Átlag alatti a gyümölcstermés Jász-Nagykun-Szolnok megyében

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 18:52

Jász-Nagykun-Szolnok megye gyümölcsöseiben a korábbi éveknél jobb feltételekkel értékesíthető, ám gyenge termést szüretelnek idén a gazdák - közölte a helyi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal földművelésügyi igazgatója az MTI-vel csütörtökön.

A csemege- és borszőlő fajtákból álló ültetvényeket egyaránt figyelembe véve a megye teljes szőlőterülete 1295 hektár. Ebből 1013 hektárnyi a termő állomány – tájékoztatott Kiss Róbert. A szakember szerint az elmúlt téli fagyok, az idei nyár viharai és jégverései, valamint a nedves időben fokozottan jelentkező növénykórtani problémák okozta károk miatt a termésben több helyen is jelentős a hozamkiesés.

Az eddig leszüretelt ültetvényeken a termésátlag hektáronként 3,5-4 tonna közötti. A csapadékos időjárás, illetve az ennek következtében kialakult gombafertőzések miatt a szőlő minősége az idén gyengébb a 2009. évi termésénél: a cukorfok például mindössze 13-16 között van.

A felvásárlási ár ennek ellenére elfogadható: bruttó 75-125 forintot adnak az átvevők a szőlő kilójáért. Ráadásul az idei ősz gyakorlata azt mutatja, hogy a gazdák rövid határidővel, egy összegben jutnak hozzá árujuk ellenértékéhez – hangsúlyozta a földművelésügyi igazgató.

Kiss Róbert szólt arról is, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyében található, közel százhektárnyi almaültetvény 2010-ben a szőlőhöz hasonlóan ugyancsak átlag alatti termésmennyiséget és –minőséget produkált. Az idei érési időszak szakadatlan esőzései ennél a növénykultúránál összességében mintegy 25 százalékos hozamkiesést eredményeztek.

Bár az almásokban a gazdálkodók folyamatosan elvégezték az időszaknak megfelelő és az időjárási viszonyok miatt szükséges vegyszeres védekezéseket, ennek ellenére a termés nagy részét csak ipari almaként fogják tudni értékesíteni – fogalmazott a vezető. Jelezte: a termésátlag a becslések szerint hektáronként 40 tonna körüli.