rss      tw      fb
Keres

Zendülés tört ki Ecuadorban, a főváros repterét lezárták

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 20:21

Zendülés tört ki csütörtökön Ecuador több városában; a főváros, Quito repülőterét lezárták.
A zendülők között a legújabb hírek szerint főként rendőrök vannak, de csatlakoztak hozzájuk katonák is, akik az egyes kedvezményeik megszüntetéséről elfogadott törvény visszavonását szeretnék kicsikarni. Laktanyákat foglaltak el a fővárosban, valamint Guayaquilban és Cuencában. Quitóban kivonultak a fő repülőtér le- és felszálló pályájára, és megakadályozták a gépek érkezését és indulását. A város utcáin autógumikat égettek, majd hatalmukba kerítették a törvényhozás épületét is.
Rafael Correa elnök ellátogatott az egyik fővárosi ezred laktanyájába, ahol a zendülőkkel éles vitába keveredve kijelentette, hogy "a kormány nem hátrál meg, és azt fogja tenni, amit tennie kell". "Egyetlen korábbi vezetés sem adott annyit a rendőrségnek, mint ez" - mondta a baloldali politikus, de lehurrogták. A két hete térdműtéten átesett elnök sietve távozott, s mivel megerőltette magát, újra kórházba kellett szállítani. A kezelés után Correa nem tudta elhagyni az épületet, mert a tüntetők körbevették azt. "Azt mondják, lezárták a környéket" - nyilatkozta az államfő a közszolgálati rádióban.
A rendőrség főparancsnoka is tárgyalni akart a zendülőkkel, de a kísérlete meghiúsult, mert könnygázgránátot hajítottak felé. A katonaság vezetője eközben kijelentette, hogy a hadsereg hű marad az elnökhöz. Ricardo Patino külügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem felkelésről van szó, csak tiltakozásról, de az elfogadhatatlan és tűrhetetlen ebben a formában.
Az egyenruhások egyes jutalmak megvonásának, és a kötelező előléptetések közötti időszak meghosszabbításának eltörlését követelik. A törvényt a parlament már elfogadta, de még nem hirdették ki.
Egy miniszter szerint Correa az országgyűlés feloszlatását és a választások kiírását latolgatja, mert saját pártjának képviselői is ellene fordultak, amikor előterjesztette a megszorító programokat. Ez a lépés lehetővé tenné számára, hogy az új parlament megalakulásáig rendeletekkel kormányozzon.
Miguel Carvajal bel- és külbiztonsági miniszter szerint a zendülőket alaptalan híresztelések tévesztették meg, és nincs szó javadalmaik csökkentéséről. "A helyzet kényes. Véleményem szerint a nemzeti kormány és a demokrácia aláásását célzó folyamattal nézünk szembe" - jelentette ki.
A Quitóból érkező hírek hallatán Correa elnök kormányát és az ecuadori demokratikus intézményeket támogató nyilatkozatot adtak ki többek között Madridban, Buenos Airesben és az Amerikai Államok Szervezetében.