rss      tw      fb
Keres

A törökországi kurd lázadók meghosszabbították tűzszünetüket

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 18:49

A törökországi kurd lázadók csütörtökön egy hónappal meghosszabbították augusztusban bejelentett tűzszünetüket, és kilátásba helyezték a korlátlan idejű meghosszabbítást is.

Murad Karialan, a Kurd Munkáspárt (PKK) társelnöke egy iraki kurd támaszponton tartott sajtóértekezletén azzal indokolta a fegyvernyugvás meghosszabbítását, hogy remélik, a török kormány hajlandó lesz tárgyalni velük. Azt mondta, hogy a tűzszünetet korlátlan időre is készek meghosszabbítani, ha Törökország szabadon enged bebörtönzött kurd politikusokat.

A Kurdisztán autonómiájáért harcoló PKK augusztus 13-án, a török alkotmányreformról tartott szeptember 12-i népszavazás miatt és a muzulmán böjti hónap idejére hirdette meg a tűzszünetet, amely szeptember 20-án lejárt, de akkor ennek a hétnek egy pontosan meg nem jelölt napjáig meghosszabbították.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorista szervezetnek minősített PKK tárgyalási felhívásaira Ankara mindeddig nem válaszolt, viszont a közelmúltban lépéseket tett a Törökország lakosságának 20 százalékát kitevő kurdok jogainak kiterjesztésére.