rss      tw      fb
Keres

A francia kormány 2011-ben növeli a kulturális tárca költségvetését

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 18:42

Az államháztartási hiány "történelmi csökkentésének" ellenére jövőre 2,1 százalékkal (154 millió euróval) növeli a francia kormány a kulturális tárca büdzséjét, amely közel 7,5 milliárd euróból gazdálkodhat - írta csütörtökön a Le Monde.

Miközben a költségvetésért felelős miniszter a szerdai kormányülést követően "történelmi csökkentést" ígért az állami kiadások minden terén, a kulturális tárca vezetője jelezte: miután a kormányzat tisztában van azzal, hogy a gazdasági fejlődés motorja a kultúra, ez utóbbi területtől nem vonnak el pénzt.

"Miközben a legtöbb uniós ország jelentősen visszavesz a kulturális büdzséből, Franciaország más utat választ. A kormány úgy döntött, hogy megtartja a minisztérium kereteit. Ahogy a köztársasági elnök is mondta múlt májusban, a kultúra meghatározó eleme hazánk vonzerejének és gazdasági fejlődésének" - hangsúlyozta Frédéric Mitterrand.

A miniszter közlése szerint a kulturális ipar új határokat szab a minisztérium tevékenységének, és elsősorban ez a terület fog új támogatásokat kapni. A miniszter szerint a digitális fejlődéssel és annak növekedő piaci súlyával a művészi alkotás folyamata is jelentős átalakuláson megy át, amit segíteni kíván a kormányzat. Az erre a területre szánt összeg 2,8 százalékkal 4,7 milliárd euróra növekszik.

A legjelentősebb - 3,4 százalékos - támogatásemelésben az audiovizuális szektor részesül. A nyolc kiemelt terület közé tartozik jövőre az örökségvédelem is, mert azt a kormány "a regionális turisztikai és kulturális fejlődés egyik tényezőjének" tekinti. A területre szánt összegek 1,6 százalékkal növekednek. Másik kiemelt területet jelentenek a múzeumok, amelyek 2011 és 2013 között 70 millió eurós kiegészítő támogatást kapnak.

Kellemes meglepetés a Le Monde szerint az is, hogy miközben minden második nyugdíjba vonuló közalkalmazott munkahelyét megszünteti a kormányzat, az intézkedés nem vonatkozik a kulturális minisztériumhoz tartozó felsőoktatási intézményekre, azaz a képzőművészeti, film- és színházművészeti egyetemekre. "Szeretném megnyugtatni az igazgatókat és a tanárokat: senki nem nyúlhat a munkahelyeikhez" - mondta Mitterrand.

Ezen kívül a vidéki színházak, illetve zenei központok támogatása sem változik jövőre. Legnagyobb szakszervezetük, a Syndeac elnöke, François Le Pillouer azonban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a támogatás nem emelkedik az infláció szintjének megfelelően.