rss      tw      fb
Keres

Betiltja az új holland kormány a burkát

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 18:21

Betiltják Hollandiában a burkát és szigorítanak a bevándorlási szabályokon - ezeket is tartalmazza a holland koalíciós pártok csütörtökön elfogadott kormányprogramja.

Megállapodott csütörtökön a kisebbségi kormány két pártja (a liberális VVD és a konzervatív CDA) és a koalíciót kívülről támogató iszlámellenes párt (PVV) az új kormányprogramról amely jelentős engedményeket tesz a PVV-nek. Így drasztikusan csökkentik a bevándoroltak számát, betiltják a burkát, kötelezik a török bevándorlókat az úgynevezett beilleszkedési vizsgára és az azon megbukottak nem kaphatnak tartózkodási engedélyt. Ugyancsak a bevándoroltak visszaszorítását célozza a családegyesítések korlátozása.

A takarékossági intézkedések jegyében egy milliárd euróval akarják lefaragni Hollandia hozzájárulását az Európai Unió költségvetéséhez - áll a Volkskrant holland újság honlapján. Ugyancsak egy milliárddal jut ezentúl kevesebb a harmadik világnak szóló támogatásokra, csökkentik a közszolgálati média költségvetését, és a következő négy évben 600 millió euróval kevesebből kell kijönnie a védelmi tárcának.

Újdonság, hogy harcot üzennek az állatkínzóknak, 500 fős különlegesen kiképzett "állatrendőrség" áll fel.

A nyugdíjkorhatárt 66 évre emelik fel.

Szigorítanak az EU-tagállamok által sokat bírált liberális kábítószer-politikán is: a jövőben csak "zártkörű", tagsági igazolványhoz kötött klubokban árulhatnak könnyű drogot nagykorú hollandiai lakosnak.