rss      tw      fb
Keres

A rendszerhez való hűség alapján támogatják az újságokat Iránban

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 18:21

A rendszerhez való hűségük mértéke szerint fognak támogatást kapni az iráni újságok - jelentette be sajtóértesülések szerint az iráni kulturális és vallásügyi miniszter, Muhammad Hoszeini csütörtökön.

"Az újságokat az álláspontjuk alapján fogjuk támogatni. Nem segítjük majd azokat az írott sajtótermékeket, kiadókat és TV-vagy rádióadókat, amelyek ellenzik a kormány által követett utat, de megerősítjük azokat, amelyek egyetértenek a hatalom céljaival" - mondta a miniszter, de példákat nem említett.

Mahmúd Ahmadinezsád elnök tavaly júniusi, sokat vitatott újraválasztása óta számos reformpárti lapot szüntettek meg és több tucat újságírót tartóztattak le és ítéltek súlyos börtönbüntetésre.

A cenzúra-hullám a filmes szektort sem hagyta érintetlenül. Jafar Panahi híres iráni rendezőt például három hónapra börtönbe zárták, amiért megpróbált filmet forgatni az Ahmadinezsád újraválasztását követő ellenzéki tüntetésekről.

A hatalmat kritizáló művészek és filmesek mellett kiálló világhírű rendezőtől, Ashgar Farhaditól pedig megvonta a forgatási engedélyt a kulturális miniszter, noha már folytak a munkálatok. Iránban nem lehet filmet forgatni vagy forgalmazni miniszteri engedély nélkül, és a könyveket is ellenőriztetni kell a kiadásuk előtt.

Számos író, rendező és más művész jelezte a cenzúra súlyosbodását Ahmadinezsád 2005-ös hatalomra lépése óta, és nagy részük az egyik ellenzéki jelöltet támogatta a tavalyi elnökválasztásokon.