rss      tw      fb
Keres

Novemberben szabadulhat a Nobel-díjas mianmari ellenzéki

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 18:17

Az utóbbi húsz év nagy részét fogságban töltő világhírű mianmari ellenzéki politikus, Aung Szan Szú Kji (Aung San Suu Kyi) a november 7-ei választások után néhány nappal szabadulhat - közölték csütörtökön a mianmari (burmai) hatóságok.

A 65 éves, Nobel-békedíjas asszony az országot vezető katonai junta döntése értelmében az utóbbi hét évet folyamatosan hatósági felügyelet alatt töltötte.

Legutóbb 2009 augusztusában ítélték el: 18 hónappal meghosszabbították a rá kirótt házi őrizetet, mivel nem jelentette a hatóságoknak, hogy beengedett valakit otthonába. A politikus háza egy ranguni tó partján áll, és egy "isteni látomástól" vezérelt amerikai férfi a tavat átúszva bejutott hozzá, hogy figyelmeztesse: merénylet készül ellene.

A döntést az elemzők és a nemzetközi közösség felzúdulása követte, de hiába követelték Szú Kji asszony szabadon engedését. Az ellenzéki politikus az egyetlen alternatíva az országot irányító tábornok, Than Sve rezsimjével szemben.

"A mianmari választások után egy héttel, november 13-án jár le a házi őrizet, és a törvénnyel összhangban szabadon engedjük" - mondta egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő. Szú Kji szabadulásának időpontját ügyvédje is megerősítette.

Azonban a kiszámíthatatlan kormány az utolsó pillanatig tartogathat meglepetéseket, és az ellenzéki politikus rabságának vége számos találgatásnak biztosít táptalajt.

"Hivatalosan szabad lesz, de korlátozni fogják a szabad mozgáshoz való jogát" - vélte Aung Naing Oo, egy Thaiföldön élő Burma-szakértő.

"Ez egy katonai diktatúra. A jogi keretek kevéssé számítanak, ha nem akarják elengedni, akkor továbbra is fogságban marad. Be kell vallanom, hogy kicsit szkeptikus vagyok. Hiszem, ha látom" - tette hozzá.

Nyugaton nincsenek nagy véleménnyel a novemberi parlamenti választásokról. Sokak szerint az egész nem más, mint a katonai vezetők színjátéka, amelynek segítségével a hatalom feladása nélkül polgári kormánnyá változhatnak.

Az ENSZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint a szavazásnak nincs értelme Szú Kji részvétele nélkül.

Legutóbb 1990. május 27-én rendeztek választást Mianmarban, amelyen az ellenzéki politikus pártja, az 1988-ban alapított Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) is indult. A csoportosulás megszerezte a parlamenti mandátumok 82 százalékát, de győzelmét a katonák soha nem ismerték el.

Az NLD azóta eltűnt a törvényes politizálás színteréről. A tavaly márciusi választási törvények arra kötelezték vezetőit, hogy vagy zárják ki az alapítót, Szú Kjit, vagy ne induljanak a voksoláson. A párt a bojkottot választotta.

A junta hosszas vonakodás után megengedte Szú Kjinek, hogy szavazzon, ez azonban nem elég a nemzetközi közösségnek, amely "aggódik az országban uralkodó politikai elnyomás miatt", és továbbra is az ellenzéki szabadon engedését követeli.