rss      tw      fb
Keres

Az Egészségügyi Világszervezet három influenzatípus elleni védekezést javasol idén télre

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:57

Háromféle influenza, a régebbről ismert A és B, valamint a tavaly felbukkant új típusú (H1N1 vírus által okozott) elleni egyidejű védekezést javasol a 2010-2011-es téli időszakra vonatkozó oltási ajánlásában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodája.

Az 53 európai országnak szóló javaslat szerint logisztikai megfontolásból, azért, hogy elkerülhető legyen a többszöri oltás és csökkenthető az a teher, amelyet a szezonális influenza ró az idős emberekre, három komponensű, mindhárom vírust tartalmazó oltószer alkalmazása a célszerű.

A WHO hat olyan elsődleges rizikócsoportot jelölt meg, amelyek tagjainál feltétlenül szükség van a védettség kialakítására. Ezek: a legalább hat hónapos krónikus szív- vagy tüdőbetegek, anyagcserebajokkal és vesebetegséggel küszködők, illetve immunhiányosak; az országosan megállapított idősségi korhatáron túl lévő emberek, függetlenül egyéb kockázatoktól; terhes nők; egészségügyi dolgozók; időseket és fogyatékosokat ellátó otthonok dolgozói; más, az egyes országok saját adatai és lehetőségei alapján meghatározott csoportokhoz tartozók.