rss      tw      fb
Keres

Biharugra készül a schengeni határnyitásra

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:54

A Békés megyei Biharugra fideszes polgármestere, polgármesterjelöltje arra számít, hogy miután Románia csatlakozik a schengeni rendszerhez, új munkahelyek teremtődnek a térségben, hiszen Nagyvárad alig több mint 20 kilométerre fekszik az 1100 lelket számláló községtől.

Vigh Ilona a csütörtöki választási falugyűlés előtt elmondta az MTI-nek: a közeli Körösnagyharsány és a partiumi Körösszeg között rövidesen új út épül, így a biharugraiaknak nem kell ötven kilométert kerülniük.

Nagyvárad közelsége befektetőket is vonzhat Biharugrára, hiszen a falu alatt 170 fokos termálvíz található, amellyel villamos áramot lehetne termelni, arra pedig vevő lenne Nagyvárad.

A polgármester a következő időszakban kormányzati segítséget szeretne szerezni a biharugrai tórendszer korszerűsítéséhez és hasznosításához. Mint mondta, itt van az ország második legnagyobb, kétezer hektáros tórendszere, ahol egykor csaknem 400 dolgoztak, napjainkban mindössze tízen. Ha sikerülne a haltenyésztést, a nádtermelést és -feldolgozást újra felfuttatni, a horgászturizmust fejleszteni, akkor ismét sokan találhatnának maguknak munkát a 40 százalékos munkanélküliséggel sújtott településen.

A 25 éve aláírt schengeni egyezmény rendelkezik arról, hogy az Európai Uniónak a rendszerben részt vevő tagországai (és az unióhoz nem tartozó, de a schengeni övezethez csatlakozott további országok között) a határok bárki számára szabadon átjárhatóak; ezzel párhuzamosan a dokumentum előírja, hogy szigorú ellenőrzéseket kell foganatosítani azokon a határszakaszokon, ahol az EU-tagállamok más országokkal szomszédosak.

Az uniós tagország Románia is arra törekszik, hogy mihamarabb csatlakozhasson a a belső határellenőrzéstől mentes övezethez.