rss      tw      fb
Keres

Németh: a keleti partnerség legyen a magyar EU-elnökség sikertörténete

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:51

Budapest arra törekszik, hogy a keleti partnerség programja a magyar EU-elnökség sikertörténete legyen - mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár a Moldova barátai elnevezésű EU-országcsoport harmadik ülésén csütörtökön Chisinauban.

Az egynapos külügyminiszteri szintű informális tanácskozáson a résztvevők látványos politikai támogatásukról biztosították a volt szovjet tagköztársaságot - tájékoztatta az államtitkár Chisinauból telefonon az MTI-t.

A 2009 májusában indított keleti partnerség keretében az Európai Unió szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait hat volt szovjet tagköztársasággal, Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Grúziával, továbbá Moldovával, Ukrajnával és Fehéroroszországgal.

Németh Zsolt elmondta, hogy a Moldova barátai csoport ülésén - a csoportot négy ország, Lengyelország, Litvánia, Románia és Magyarország hozta létre - szinte minden EU-ország képviseltette magát külügyminiszteri, illetve külügyminiszter-helyettesi szinten. Magyarországot Martonyi János külügyminiszter más irányú elfoglaltsága miatt az államtitkár képviselte.

Kifejtette, hogy Moldovában évek óta látványos a magyar szerepvállalás. Utalt rá, hogy a magyar Mizsei Kálmán az EU moldovai különleges képviselője, és a chisinaui magyar nagykövetségen létrehozott közös európai vízumkiadó központ már 14 ország képviseletében nyújt vízumszolgáltatást. Néhány nappal ezelőtt Szlovákiával is aláírta az erről szóló megállapodást a magyar külügyminiszter.

Németh Zsolt szerint Moldova a keleti partnerségi program sikertörténete, az ország látványos eredményeket ért el az európai közeledés folyamatában. Elmondta, hogy Budapest reményei szerint hamarosan megkezdődhetnek a vízumliberalizációval kapcsolatos tárgyalások; a magyar elnökség fontos feladata lehet ezek sikerre vitele, hogy a moldovai állampolgárok vízummentesen utazhassanak be az Európai Unióba. A magyar elnökségnek ugyancsak fontos szerep juthat abban, hogy megkezdődjenek a szabadkereskedelmi tárgyalások Moldovával, és ezzel párhuzamosan a társulási megállapodást is tető alá hozzák.

A külügyi államtitkár hangsúlyozta: a keleti partnerségről rendezendő 2011. májusi budapesti tanácskozás lesz a magyar EU-elnökség legmagasabb szintű, és ilyen értelemben a legfontosabb nemzetközi csúcstalálkozója. Várakozása szerint a csúcstalálkozó mérföldkő lehet az európai szomszédságpolitika felülvizsgálati folyamatában.

"Fontosnak tartjuk, hogy a hat partner pozitívan viszonyuljon a keleti partnerség intézményéhez (...) ne tekintsék azt parkolópályának, hanem úgy tekintsenek rá, mint az Európai Unióhoz való közeledés eszközére" - mondta.

Németh Zsolt elmondta, hogy az EU-nak lényeges feladatai vannak a keleti partnerségben, amelyet meg kell tölteni tartalommal. A magyar diplomácia fontos feladatának mondta, hogy az elkövetkező hónapokban feltérképezze az ez irányú lehetőségeket, és világos útmutatást adjon a jövő évi keleti partnerségi csúcstalálkozón.

"A politikai stabilitás és a gazdasági együttműködési lehetőségek indokolják a keleti partnerség iránti elkötelezettségünket" - fejtette ki az MTI kérdésére válaszolva. Elmondta, hogy a program "kiemelkedő tényezője" Ukrajna, Magyarország szomszédja. Hozzátette, Magyarország "tiszteletbeli szomszédjaként" tekint Moldovára, s részben ez magyarázza, hogy Magyarország jelentős kapcsolatépítést folytatott az utóbbi években.

Németh Zsolt arról is tájékoztatott, hogy jelentősen erősödtek a gazdasági kapcsolatok Fehéroroszországgal és főleg a kaukázusi térséggel; Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban írta alá Bakuban az Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszer (AGRI) megvalósítását célzó megállapodást.

Az államtitkár elmondta, hogy Oroszország nem képviseltette magát a rendezvényen. Fontosnak mondta ugyanakkor, hogy az Oroszországgal és a keleti partnerséggel kapcsolatos lépések összhangban legyenek egymással. Meggyőződése szerint nincs feloldhatatlan ellentét az Oroszországgal fenntartandó együttműködés és a keleti partnerségi EU-politika között.