rss      tw      fb
Keres

Bankadó - a bankok teljesítették az esedékes befizetést

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:51

A hazai legnagyobb hitelintézetek határidőre teljesítették a bankadó esedékes részének befizetését.

Az OTP Csoport MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az OTP érintett magyarországi vállalatai az általuk a 2010. év után fizetendő összesen 36 milliárd forint pénzintézeti különadó első felét, azaz 18 milliárd forintot, a jogszabályban meghatározott határidőre, 2010. szeptember 30-áig teljesítették.

Az újonnan bevezetett különadó 2010-ben összesen 36 milliárd forinttal növeli az OTP Csoport hazai tevékenységének költségeit, amelynek negatív adózott eredményhatása - mintegy 29 milliárd forint - a harmadik és negyedik negyedév eredményét terheli.

A K and H Bank közlése alapján a hitelintézeti csoport összesen az új bankadó "címén" 16,2 milliárd forintot fizet be a büdzsébe, ebből a bankra 14,2 milliárd, a biztosítóra 1,3 milliárd, az alapkezelőre 0,2 milliárd, a lízingcégre 0,4 milliárd forint esik. A meglévő bankadóval együtt a csoport éves szintű befizetési kötelezettsége 17,1 milliárd forint.

A K and H azt is tudatta: az adót két egyenlő részletben fizeti be a hitelintézeti csoport, mégpedig szeptember 30-ig és december 10-ig. Az eredménykimutatásban az időarányos rész fog megjelenni, a működési költségek között. A K and H Bank azt is közölte: nem hárítja át az ügyfelekre a bankadó terhét akkor, ha az intézkedés valóban csak egyszeri, átmeneti lesz. Ha azonban az adó tartósan fennmarad, elkerülhetetlenné válik az áthárítása - olvasható a bank közleményében.

A CIB Csoport bankadó befizetési kötelezettsége 12,8 milliárd forint, ebből a CIB Bankra eső rész 10,7 milliárd forint. A fizetendő összeget két egyenlő részletben szeptemberben és decemberben számolják el - tájékoztatta a CIB Bank az MTI-t.

Az Erste Bank Hungary Nyrt. éves szinten 12,686 milliárd forint bankadót fizet be a költségvetésbe, ebből 6,342 milliárd forintot teljesített szeptember 30-án a bank.