rss      tw      fb
Keres

Varga Mihály: az egyensúly és a növekedés a két kulcsmomentum

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:47

Az egyensúly és a növekedés a kormány gazdaságpolitikájának két kulcsmomentuma; szerencsére Magyarország olyan helyzetben van, hogy stabil kormánya van, amely gyorsan tud reagálni az eseményre, és jelentős bizalommal rendelkezik, így a legoptimistább várakozások lehetnek a következő évekre - mondta előadásában Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön, Szegeden.

A Közgazdasági Társaság 48. Vándorgyűlésére érkezett politikus Folytatás vagy Újrakezdés? címmel tartott előadásában a feladatok sorában tíz fő pontot említett. Ezek közt az első az egyensúly és növekedés.

A hitelesség a második pont, hisz bár a Bajnai–kormány hozott tűzoltó intézkedéseket, a bizalom hiánya miatt mégsem tudtak továbblépni - fogalmazott Varga Mihály. Világos, követhető célok kellenek, amelynek során a hitelesség megőrizhető. Ez szerinte ahhoz is kell, hogy csökkenjenek a kamatok, és emelkedjen az állampapírok futamideje. Így a bizalom milliárdokban is mérhető - jegyezte meg.

A költségvetési politikában stabilitást és transzparenciát emelte ki.

Az adópolitikának a politikus ismertetése szerint a versenyképességet kell szolgálnia. Magyarországnak a célok szerint a közép-európai régió legversenyképesebb országává kell válnia, ehhez pedig az adórendszert kell sürgősen átalakítani. Ez vonatkozik a társasági adóra, a jövedelmi adóra és a helyi adókra.

A tervek közé tartozik a megtakarítási hajlandóság növelésének ösztönzése, amelyet be kell építeni az adórendszerbe is. Ezzel lehet ugyanis a piaci kitettséget a következő években csökkenteni - tette hozzá.

Az euró iránti elkötelezettségből nem lehet engedni – húzta alá Varga Mihály. Mindenképpen szükséges egy olyan menetrend, amely a reális bevezetés céldátumát jelöli meg.

A demográfiai helyzetet olyan gondnak nevezte, amelyen egy-két év alatt nem lehet változtatni. Ezeket a lépéseket a gazdaságpolitikával szorosan összekötve kell megtenni. Így a kormány által jövőre elindítani tervezett egykulcsos adórendszernek kell tartalmaznia olyan elemet, amely a demográfiai kérdéseket is segíti.

A foglalkoztatottságban az egymillió munkahely elérése a cél - emlékeztetett az államtitkár.

Az oktatásban a legelemibb készségek elsajátítása az alapvető szempont, de a szakképzésben is fejlődni kell - mondta. Itt megegyezés körvonalazódik a kamarákkal, így a szakképzési rendszer működtetésében sokkal hangsúlyosabb szerepet vállalnak a jövőben. Egy olyan modellre való átállás lenne szerencsés, amelyet Németországban már évek óta alkalmaznak - mondta Varga Mihály.

A társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése az utolsó fontos pont. Az embereknek ugyanis perspektíva kell; azt kell érezniük, hogy a tanuláson és a munkán keresztül van lehetőség arra, hogy felzárkózási pályára áll az életük.

Ezek olyan pontok - mondta az államtitkár -, amelyeket a kormány még nem zárt le. A nemzeti konzultáció keretében további javaslatokat szeretnének begyűjteni. Miután ma Magyarországon cselekvő és gyorsan reagáló kormány van, lehetőség van arra, hogy ebben a tíz pontban is gyors és érdemi eredmények alakuljanak ki - hangsúlyozta előadása végén az államtitkár.

A szegedi Hunguest Hotel Forrásban zajló háromnapos tanácskozás két plenáris és hat szekcióülésén hatvan előadást hallgathatnak meg a résztvevők.