rss      tw      fb
Keres

Aggasztó a kolerás megbetegedések száma Nyugat-Afrikában

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:44

Riasztó méreteket öltött a kolerás fertőzések száma Kamerunban, Csádban, Nigerben és Nigériában egy nemzetközi segélyszervezet szerint

A kolera "megszokott" járványbetegségnek számít Nyugat-Afrikában, azonban az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet beszámolói szerint a szokásosnál sokkal több esetet diagnosztizáltak a közelmúltban.

Nigériát az elmúlt 19 év legsúlyosabb járványa sújtotta az elmúlt két hónapban. Szeptember elejére 13 ezren betegedtek meg, a halálos áldozatok száma pedig megközelítette a 800-at. A járvány ezt követően terjedt át a szomszédos Kamerunra, Csádra és Nigerre, ahol eddig több, mint 300 ember halálát okozta.

A szakértők attól tartanak, hogy a közelmúlt áradásai miatt Nigériában a helyzet tovább súlyosbodhat.

A kolera eredetileg Ázsiában volt őshonos (szórványosan mind a mai napig megtalálható Indiában, Pakisztánban, Burmában és Kambodzsában), s innen terjedt át a XIX. században Európába, Afrikába és Amerikába.

Napjainkban főként olyan meleg és nedves területeken jelenik meg, ahol nem megfelelő az ivóvízellátás és szennyvíz-eltávolítás, illetve az élelmiszerhigiénia. A WHO adatai szerint a kolera világszerte még manapság is 120 ezer halálesetet okoz évente.

A vékonybél teljes hosszára kiterjedő heveny fertőzés lappangási ideje 2-5 nap, s ezt követően súlyos hasmenést és hányást okoz, amely kiszáradáshoz és akár 24 órán belül halálhoz vezet. (Egy beteg négy óra alatt testsúlyának 10 százalékát veszítheti el).

Azok közül, akik belehalnak a betegségbe, sokan megmenthetők lennének. A nemzetközi segélyszervezetek munkáját azonban a lakosság körében uralkodó hiedelmek és az idegenekkel szembeni bizalmatlanság is nehezíti a kolera által sújtott afrikai országokban. 2009-ben a Vöröskereszt négy munkatársát ölték meg Mozambikban, miután egy helyi politikus őket tette felelőssé a járványért.