rss      tw      fb
Keres

George Mitchell: közös nevezőt kell találni Izrael és a palesztinok között

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:40

Az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy közös nevezőt találjon Izrael és a palesztinok között az egy hónapja megkezdődött közvetlen közel-keleti béketárgyalások összeomlásának kivédése érdekében - hangsúlyozta csütörtökön George Mitchell amerikai közel-keleti különmegbízott a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel Rámalláhban folytatott tárgyalást követően.

"Úgy gondoljuk, hogy a régóta fennálló konfliktus lezárása a palesztinok és Izrael népe számára egyaránt fontos, valamint ez az érdeke az Egyesült Államoknak és az egész világnak is" - húzta alá Mitchell.

Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló Rámalláhban újságírók előtt elmondta: a Palesztin Hatóság is támogatja Mitchellt abban, hogy ne szakadjanak meg a közvetlen tárgyalások.

"Mi nem ellenezzük a közvetlen párbeszédet, sőt már szeretnénk látni a konfliktus végét: egy Izrael szomszédságában létrejövő palesztin állam kialakulásához vezető tartós megoldást" - hangoztatta Erekat.

A szeptember 2-án kezdődött közvetlen béketárgyalások akkor kerültek válságba, amikor a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vonatkozó, 10 hónapja érvényben lévő részleges tilalom múlt vasárnap lejárt.

Abbász - aki korábban kilátásba helyezte, hogy feláll a tárgyalóasztaltól, ha a moratóriumot nem hosszabbítják meg - elmondta: a béketárgyalások sorsáról csak azután dönt, ha már az Arab Liga jövő heti kairói ülésén megvitatták az ügyet. Az arab államok regionális szervezete eredetileg október 4-ére tűzte ki a találkozó napját, ezt azonban egy forrás szerint két nappal elhalasztotta, így Mitchell október 6-ig nyert még egy kis időt a konfliktusban álló felek meggyőzésére.

Az amerikai diplomata szerdán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel találkozott, és még csütörtökön újra felkeresi a zsidó állam kormányfőjét, pénteken pedig ismét Abbásszal tárgyal.

Csütörtökön Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is találkozik a palesztin elnökkel. Az EU az Egyesült Államok, Oroszország és az ENSZ mellett annak a közel-keleti kvartettnek a tagja, amely az Izrael és Palesztin Hatóság közötti békeközvetítésben részt vesz.