rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - Az MDF Ipkovich György támogatására szólította fel szimpatizánsait Szombathelyen

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:37

Ipkovich György szocialista polgármesterjelölt támogatására szólította fel az MDF szimpatizánsait Szabó Gábor, a párt szombathelyi szervezetének elnöke, alpolgármester csütörtökön.

Ipkovich György az együttműködés és az összefogás embere, ezt az elmúlt években bebizonyította, a jobboldali többségű közgyűlés mellett is érvényesíteni tudta az együttműködés, összefogás elvét - írta a politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hozzátette: a jelenlegi szocialista polgármester képes a pártokon kívül, a frakciókon "átlépve"politizálni, konszenzust keres.

Az MDF azt kéri a választópolgároktól, hogy az egyéni jelölteknél személyiségüket, képességeiket vegyék figyelembe, választásukat ne politikai szűklátókörűség határozza meg - olvasható a közleményben.

Szabó Gábort, aki 1998-2002 között a Fidesz-KDNP-MDF közös jelöltjeként volt Szombathely polgármestere, nyolc évvel ezelőtt éppen a szocialista-szabad demokrata jelöltként induló Ipkovich György győzte le, és váltotta a polgármesteri poszton.

A politikust 2000-ben nyelvvizsgaügye miatt kizárta soraiból a Fidesz megyei választmánya. (Szabó Gábor hamis nyelvvizsga-bizonyítvánnyal szerzett doktorátust.). Az akkori polgármester végül megtarthatta párttagságát, a helyi fideszes többségű közgyűlési frakció pedig az önkormányzati ciklus végéig kitartott mellette.

Szabó Gábor 2006 júniusában kilépett a Fideszből, megvált addigi frakciójától, pályafutását az MDF-ben folytatta, majd ősszel már az MDF polgármesterjelöltjeként indult a helyhatósági választáson a Fidesz-KDNP-Pro Savaria jelöltjével szemben. 2006-2010 között alpolgármesteri tisztséget vállalt és a szocialista-szabad demokrata városvezetést támogatta.

Az MDF a mostani önkormányzati választásokon is Szabó Gábort indította volna Szombathelyen, de sem a polgármesterjelöltnek, sem az egyéni jelölteknek nem sikerült leadniuk a hivatalos jelöltséghez szükséges számú ajánlószelvényt. A közlemény szerint "az MDF szombathelyi szervezete úgy döntött, jelöltjei visszalépnek az önkormányzati választáson való indulástól".

Az MTI megkeresésére Gróf István, az MDF Vas megyei szervezetének elnöke elmondta: meglepte a szombathelyi szervezet döntése és Szabó Gábor bejelentése, amelyről az MTI tudósítójától értesült.

Az MDF-ben a helyi szervezetek dönthetnek arról, hogy kit támogatnak, vagy kinek a támogatására szólítanak fel, így előfordulhat, hogy más vasi városokban éppen a Fidesz-KDNP jelöltjeit támogatják majd - tette hozzá.