rss      tw      fb
Keres

OGY - Gulyás: Gyurcsánynak nem sajnálkoznia kell, hanem bocsánatot kérnie

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:33

Gulyás Gergely szerint Gyurcsány Ferenc sem 2006-ban, sem azóta nem tartja magára nézve kötelezőnek az ország alkotmányos rendjét. A 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló albizottság fideszes elnöke a volt kormányfőnek írt, az MTI-hez is eljuttatott csütörtöki nyílt levelében úgy fogalmaz, Gyurcsány Ferencnek nem sajnálkoznia kell, hanem bocsánatot kérnie.

Gyurcsány Ferenc szeptember 23-án levélben közölte Kövér László házelnökkel, hogy nem megy el a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság aznapi ülésére. (Hozzá hasonlóan Szilvásy György volt titokminiszter sem ment el a testület ülésére.)

Gulyás Gergely nyílt levelében úgy vélekedik, beszédes, hogy csak Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György voltak azok, akik "a nyílt alkotmánysértést is vállalták" azért, hogy még formálisan se kelljen közreműködniük az igazság kiderítésében.

Azzal kapcsolatban, hogy a volt miniszterelnök szerint az albizottság az összetétele miatt elfogult, így politikai értelemben illegitim, a fideszes politikus azt írja: az elfogultság vádja a parlamentáris demokrácia alapvető működési elveinek teljes félreértéséről tanúskodik, a "politikailag illegitim" kifejezésnek pedig szerinte különös kicsengést ad az, hogy éppen Gyurcsány Ferenc fogalmazza meg. "Másfél-két éven át folyamatosan hazudni, majd a választások után a kampányban tett ígéretek ellenkezőjét megvalósítani valóban politikailag illegitim cselekedet. Ön ezt tette, és éppen az Ön által vezetett kormány politikai illegitimitása volt az előidézője azoknak az eseményeknek, amelyeket az albizottság vizsgál" - fogalmaz Gulyás Gergely.

A testület elnöke visszautasította Gyurcsány Ferencnek a Fidesz politikusairól szóló azon állítását is, amely szerint "a bajkeverőket, randalírozókat mentették."

Gulyás Gergely úgy véli, mindenki joggal vár választ arra, hogy milyen utasításokat adott Gyurcsány Ferenc a rendőrségnek. "Miért részesítette politikai védelemben az ártatlan polgárokkal szemben soha korábban nem tapasztalt tömeges és példátlan brutalitással fellépő rendőri állomány vezetőit? Hogyan fordulhatott elő, hogy több mint másfél évtizeddel a rendszerváltozás után ártatlanul őrizetbe vett személyeket, köztük magatehetetlen nőket és fiatalokat kínozzanak meg börtönökben? Hogyan maradhatott következmények nélkül az egész országban kizárólag Önt lenyűgöző és Önben hálát ébresztő rendőri fellépés?" - sorolja kérdéseit a bizottsági elnök.

"Ön sajnálatát fejezi ki a +sérült civilek és a munkájukat végző sérült rendőrök+ iránt" - írja a volt kormányfőnek a fideszes elnök, megjegyezve, hogy szerinte Gyurcsány Ferencnek nem sajnálkoznia kell, hanem bocsánatot kérnie.

Mint fogalmaz, az egykori miniszterelnök "bátorságot mutatott akkor, amikor rendőrök százai védték, de gyávának bizonyult, amikor egy országgyűlési albizottság előtt kellene választ adnia a mindenkit érdeklő kérdésekre." "Ön egy dologban következetes csupán. Sem akkor, 2006-ban, és azóta sem tartja magára nézve kötelezőnek az ország alkotmányos rendjét" - zárja levelét Gulyás Gergely.

Az emberi jogi bizottság "A 2002 és 2010 között és különösen 2006. őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló" albizottsága május 20-án jött létre. Az ellenzék három pártja közül kettő részt vesz az albizottság munkájában, Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) a testület egyik alelnöke, továbbá Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője is rendszeresen részt vesz az albizottság ülésein. Az LMP is delegált képviselőt a testületbe, ugyanakkor az MSZP bojkottálja az albizottság munkáját.