rss      tw      fb
Keres

Iskolai szegregáció miatt elmarasztalták a győri önkormányzatot

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:27

Az egyik helyi általános iskolában folyó szegregált oktatás miatt marasztalta el Győr önkormányzatát csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság.

Az indoklás szerint ugyan spontán folyamatok nyomán alakult ki az a helyzet, hogy a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak zöme roma származású, illetve hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, de az önkormányzat nem tett meg mindent annak érdekében, hogy felszámolja ezt a jogellenes helyzetet.

Az eljárás során az iskola vezetőit, oktatóit az önkormányzat illetékes osztályvezetőjét, valamint több szülőt is meghallgató bíróság arra az álláspontra helyezkedett: noha a diákok és szüleik erősen kötődnek az intézményhez, annak oktatóihoz, elégedettek az ott folyó munkával, nem kaptak elegendő tájékoztatást, összehasonlítási lehetőséget arról, milyen körülmények között tanulhatnának a gyerekek más intézményben. A szóbeli indokolásban elhangzott az is: ugyan az önkormányzat csatolt olyan szülői nyilatkozatokat, amelyekben kérik a kisebbségi oktatást a gyerekek számára, ám ezek a dokumentumok jellemzően formanyomtatvány-szerűek voltak, ráadásul sok esetben hiányosan vagy olvashatatlanul töltötték ki azokat. Az ítélet kitért arra is: ebben az iskolában szeptemberben már nem indult eső évfolyam, a térség beiskolázási zónáinak határait pedig úgy rajzolták át, hogy majdnem egy tucat intézménybe osztották szét e városrész zömében roma és hátrányos helyzetű fiataljait. A bíróság elutasította az alperes azon kérelmét, hogy kereshetőség hiányában szüntesse be az eljárást, de a pert indító az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) megoldási javaslatának alkalmazását sem rendelte el, mondván, a helyzet rendezése kizárólag az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Az ítélethirdetés után Mohácsi Erzsébet, a CFCF kuratóriumának elnöke újságíróknak azt mondta: elégedettek a döntéssel, mert abban a bíróság kimondta a szegregáció tényét, s várják, hogyan oldja meg a helyzetet az önkormányzat. Rákosfalvi Zoltán, az önkormányzat jogi képviselője ezzel szemben arról beszélt: a szülők döntő többsége úgy nyilatkozott, nem kéri, hogy a pert indító szervezet képviselje őt, ráadásul nem lehet valakit arra kényszeríteni, hogy gyermekét egy, a lakóhelyüktől távol eső iskolába vigye.