rss      tw      fb
Keres

Fővárosi Önkormányzat: a 4-es metróról szóló ÁSZ-jelentés szakmaisága és jóhiszeműsége megkérdőjelezhető

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:27

A Fővárosi Önkormányzat szerint súlyos logikai ellentmondásai miatt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 4-es metróról készült jelentésének szakmaisága és jóhiszeműsége is megkérdőjelezhető.

Az ÁSZ a 4-es metróról szóló jelentésében a többi között azt állapította meg, hogy a beruházást előnytelen szerződési kötelezettségek vállalása, hibásan megválasztott lebonyolítási konstrukció és nem megalapozott határidők jellemezték, de a pénzügyi háttér folyamatosan biztosított volt, a beruházás összköltsége a műszaki tartalmával összevetve reálisnak tekinthető.

Az önkormányzat csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az ÁSZ elnöke szabályt sértett akkor, amikor a 4-es metróról készült jelentésből a végső publikálás előtt idézett, illetve továbbította az "ideológiailag hozzá közel álló" újságírókhoz. Emiatt a budapest.hu portálról letölthetővé tette a számvevőszék jelentését, illetve az arra adott önkormányzati választ is - közölték.

A fővárosi önkormányzat a 170 oldalas ÁSZ-jelentésre tételesen reagált. Mint írták: a számvevőszék kétségbe vonta a metró létjogosultságát, és azt állapította meg, hogy csak negatív társadalmi következményei vannak, társadalmi haszna nincs. Az önkormányzat szerint az ÁSZ ezzel az unió döntéshozóinak álláspontjával is szembemegy, mivel az európai közösség azért finanszírozza a 4-es metró építésének egy részét, mert társadalmilag megtérülő beruházásnak tekinti.

Kitértek arra is, hogy az ÁSZ bírálta a szerződéses rendszert, amelyben nincs generálkivitelező, de semmilyen elemzéssel nem tudta alátámasztani, hogy fővállalkozó alkalmazása esetén a beruházás megvalósítása kisebb költséggel járna.

Az önkormányzat elismerte, hogy a költségek tíz százalékkal emelkedtek, de ez - mint írták - "alacsonynak tekinthető ilyen nagy bonyolultságú, összetett projektek esetén". A pénzügyi követeléseket az önkormányzat szerint a számvevőszék "nagyvonalúan kezeli".

Az Állami Számvevőszék adós maradt azzal, hogy felmutassa, mi a legjobb gyakorlat a metróépítés terén - közölték.