rss      tw      fb
Keres

Túlzott kezelési költséget fizettetnek a légi cégek hitelkártyás fizetésnél

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:22

Több légitársaság is aránytalanul nagy kezelési költséget számít fel a kártyás fizetéseknél - írja a Which? brit piackutató cég jelentése alapján a Turizmusonline.

Az összeállítás szerint a Ryanair, a Bmibaby, az Easyjet, a Monarch, a Thomas Cook Airlines is több tízszeresét számolja fel a kártyás fizetésért a valóban járó díjnak. A bankok Nagy Britanniában csupán 10 pennyt – nagyjából 32 forintot – számolnak fel tranzakcióként, a vásárlónak ugyanez viszont már átlagosan 5 fontjába – mintegy 1.607 forint – kerül.

Magyarországon sincs másképp, példaként említik az easyJet járatait: egy Budapest-Genf viszonylatra szóló, véletlenszerűen kiválasztott menettérti jegy Visa Electron kártyával a meghirdetett árért – 20.800 forintért – vihető. Ugyanez Visa betéti kártyával már 1500 forinttal többe, 22.300 forintba kerül, míg hitelkártyával 3.400 forintot kell ráfizetni a kiválasztott jegyre.

Hasonlóan "szankcionálja" a Wizz Air, ha nem az általuk előnyben részesített módon egyenlíti ki az utas a fuvardíjat. Egy tetszőleges időpontra foglalt Budapest-Stockholm retúr járatra a "Wizz Air hitelkártyás" viteldíj 18.980 forint, banki átutalással, vagy Maestro kártyával 20.360, míg MasterCarddal, vagy Visával fizetve már fel is ugrott a közel 19 ezres alapár 21.370 forintra.