rss      tw      fb
Keres

Az IMF 18,5 tonna aranyat adott el augusztusban

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:10

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 18,5 tonna (594 ezer uncia) aranyat adott el augusztusban - közölte a pénzügyi szervezet csütörtökön.

Az ügylet annak a tavaly elhatározott tervnek a része, amely szerint összesen 403,3 tonnával csökkentik az IMF aranytartalékát, ami a teljesnek az egynyolcada.

A program 191,3 tonna értékesítését irányozza elő 2010-re. Ebből az augusztusi tétellel együtt 106,8 tonnát adtak el.

Tavaly az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn azt mondta, hogy az aranyeladás a "bevételi modell reformját" jelenti. A reform célja, hogy szilárd pénzügyi alapra kerüljön a szervezet. Az aranytartalék csökkentése mellett az IMF lefaragja kiadásait, és csökkenti személyi állományát is. A következő három évben 100 millió dollárt takarítanak meg így a tervek szerint.

Az IMF, amely az 1990-es években központi szerepet játszott az ázsiai és a latin-amerikai gazdaságok kisegítésében nagyszabású hitelprogramokat szervezve, eddig főleg a hitelezésből élt. A 2000-es évek első felében azonban kevesebb krízis volt, ezért az IMF bevételt vesztett, és megnőtt a deficitje, a 2008-ban kiteljesedett világméretű gazdasági válság kezelése azonban nagy terhet jelent.