rss      tw      fb
Keres

Az ukránok 43 százaléka kész lenne fegyverrel védeni a hazáját

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:06

Egy közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezett ukránok 43 százaléka kész lenne fegyverrel megvédeni hazáját, ha veszélybe kerülne a területi egysége.

A Rating csoport kutatásába bevont ukránok 38 százaléka nem áll készen arra, hogy hazáját fegyverrel védje, míg 19 százaléka nem tudott dönteni. A megkérdezettek közül a férfiak 55 százaléka, a nők 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fegyvert fogna, ha a helyzet úgy alakulna – adta hírül csütörtökön a liga.net ukrán üzleti hírportál.

A felmérés adataiból kiderült, hogy főként a magasan képzett középkorúak fognának fegyvert Ukrajna védelmében. Legtöbbjük az ország középső részében, illetve Donyeck körzetében él, politikai beállítottságát tekintve pedig az Erős Ukrajna és a szélsőségesen nacionalista Szvoboda párt szavazótáborához tartozik. Azoknak a megkérdezetteknek a nagy része, akik nem tudták eldönteni, hogy szükség esetén fegyvert fognának-e hazájuk védelmében, Kelet- és Nyugat-Ukrajnából került ki.

Arra a kérdésre, hogy melyik ország fenyegeti Ukrajna területi egységét, a válaszadók 19 százaléka Oroszországot, 10 százaléka az Egyesült Államokat, 4 százaléka Kínát, 2 százaléka Romániát, 1 százaléka pedig Lengyelországot jelölte meg. Ugyanakkor a megkérdezettek 45 százaléka úgy vélte, Ukrajnát senki nem fenyegeti, és 19 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre.

A reprezentatív közvélemény-kutatás 2010. szeptember 9. és 16. között készült Ukrajna valamennyi régiójában, kétezer felnőtt korú személy bevonásával.