rss      tw      fb
Keres

Kemény orosz válasz a Medvegyev útitervei miatti japán tiltakozásra

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:05

Moszkvában úgy ítélik meg, hogy egyes japán politikusoknak az orosz elnök utazási terveivel kapcsolatban tett megjegyzései nem helyénvalóak és nem elfogadhatóak - jelentette ki Andrej Nyesztyerenko csütörtökön Moszkvában.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szokásos heti sajtóértekezletén reagált a japán vezetők tiltakozására. Dmitrij Medvegyev államfő szerdán Kamcsatkán kilátásba helyezte: hamarosan ellátogat a Kuril-szigetekre, mire a japán kormány felszólította, hogy tegyen le erről, mert ez negatív hatással lenne a kétoldalú kapcsolatokra és "határozott válaszlépéseket vonna maga után".

Nyesztyerenko azt mondta: Moszkvában felfigyeltek a japán hivatalos személyiségek megnyilvánulásaira, amelyek szerint a déli Kuril-szigetek Japánhoz tartoznak.

"Újra felhívnánk a figyelmet arra, hogy az említett szigetek Oroszország területeit képezik a második világháború nyomán kialakult nemzetközi jogi realitásoknak megfelelően, amelyeket az ENSZ alapokmánya is rögzít" - hangsúlyozta a szóvivő.

Nyesztyerenko azt javasolta Japánnak, hogy tekintsen el a kívánatossal ellentétes eredményt hozó kijelentések ismételgetésétől a területi vita kérdésében, az orosz fél meggyőződése szerint ugyanis ez felelne meg a kétoldalú kapcsolatok érdekeinek. Úgy vélte: a két ország fejleszthetné kapcsolatait, és számos téren együttműködhetne, miközben nyugodt légkörben kereshetnék a kölcsönösen elfogadható megoldást vitáikra.

A japán tiltakozást nemcsak a tokiói kormányszóvivő juttatta kifejezésre, hanem még szerdán bekérették a külügyminisztériumba a tokiói orosz nagykövetet is, és felkérték, hogy tolmácsolja ezt az álláspontot Moszkvának.

A Kuril-szigetek lánca Kamcsatka, és Japán legészakibb szigete, Hokkaido között húzódik mintegy 1200 kilométer hosszan, s az 56 földdarab közül a legtöbb lakatlan és sivár. A láncot a Szovjetunió a második világháború végén, a japán kapituláció után foglalta vissza a délkelet-ázsiai országtól négy olyan déli szigettel együtt, amely korábban nem tartozott Oroszországhoz, vagy a Szovjetunióhoz. Japán az 1951-ben kötött San Franciscó-i békeszerződésben lemondott a Kunasir, Iturup, Sikotan és Habomai szigetekre vonatkozó területi igényéről, ennek ellenére ezeket még mindig saját Északi Területeinek tekinti. Ez a területi vita a legfőbb oka annak, hogy Japán és Oroszország máig nem kötötte meg a háborút lezáró, kétoldalú békeszerződést.

Nyesztyerenko egyben hangsúlyozta: Oroszország üdvözölni fogja Irán tárgyalásait atomprogramjáról a nemzetközi közvetítőkkel. "Amennyiben a teheráni kívánság megvalósul, akkor van szándék a párbeszédre, és ezt csak üdvözölni lehet".

A szóvivő nem kívánt azonban állást foglalni azzal kapcsolatban, hogy Irán perelni akarja Moszkvát a korábban megrendelt - és részben kifizetett - SZ-300 típusú légvédelmi rakéták szállításának elmaradása miatt. Moszkva azért állt el a szerződéstől, mert az a legújabb ENSZ-szankciók hatálya alá esik.

Moszkvában csütörtökön bejelentették, hogy Irán - ugyancsak az ENSZ BT szankciói miatt - semmilyen módon nem vehet részt az Oroszország területén folyó urándúsításban.