rss      tw      fb
Keres

Simicskó István: a katonák munkáját anyagilag is meg kell becsülni

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 16:41

Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szerint fontos, hogy a katonák munkáját anyagilag is megbecsüljék, ezért a honvédség által prioritásként kezelt életpályamodell kialakítása során a nagy követelményekhez magas illetményeket rendelnének.

A parlamenti államtitkár az új honvédelem-politikai célokról csütörtökön a budapesti Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen beszélt, a Pro Scientia Aranyéremmel kitüntetettek jubileumi, vasárnapig tartó konferenciáján.

Simicskó István közölte: a katonák bérezését illetően az elmúlt nyolc évben igazságtalan helyzet alakult ki, mivel még inflációkövető emelés sem történt. Hozzátette, hogy a legutóbb az Orbán-kormány idején, 2001-ben volt egy tisztességes illetményemelés, amelynek keretében átlagosan hetven százalékkal növelték a katonák bérét.

Arról nem beszélt, hogy mikor és milyen mértékű béremelésre számíthatnak a katonák, arra hivatkozva: a költségvetés tervezetét csak most kezdik tárgyalni. Előadását követően az MTI-nek azt mondta: biztos abban, hogy a következő négy évben megtörténhet az illetményemelés, ami a szocialista kormányzat alatt elmaradt.

Az államtitkár szerint az előző kormányzat nem becsülte meg az itthoni szolgálatot, s a költségvetés arányaiban azért nem mutatkozott meg jelentősen a béremelés hiánya, mert a külföldön szolgáló katonák magasabb bérezése kompenzálta azt.

Simicskó István előadásában utalt az elmúlt évek honvédségi kiadásainak aránytalanságaira. Mint elmondta, a költségvetés előírt 30 százaléka helyett 10 százalék körüli volt a fejlesztésekre fordított pénzek aránya. Ebből nagyjából 9 százalékot tesznek ki a Gripen-gépek költségei, ezeknél olyan fejlesztésekre is költöttek, amelyeket egyszer sem használtak, viszont meglehetősen drágák voltak.

Véleménye szerint a legfontosabb a katonák megbecsültsége, mert "az igazi erőt a katonák jelleme és gondolkodásmódja adja". A technika is fontos, de ehhez előbb értékelni kell az aktuális veszélyeket és kihívásokat - tette hozzá, jelezve: ezen a téren hosszú távon a légvédelmi rendszerek erősítését tartaná fontosnak.

Az MTI-nek arra a kérdésére, született-e már döntés a NATO-radar új helyszínéről, annyit mondott: hamarosan közismertté válik az a döntés, amely szerinte mindenki számára jó, Magyarország biztonságát erősíti, nem természetvédelmi területet érint, s a NATO és a helyben élő emberek számára is elfogadható.

Simicskó István előadásában hangsúlyozta, hogy a honvédség másik kiemelt feladata továbbra is az önkéntes tartalékos rendszer kialakítása, amelynek bevezetésével nemzeti üggyé válhat a honvédelem. Emlékeztetett arra, hogy a rendszer felállítását ő kezdeményezte mintegy tíz éve az Országgyűlésben. Arra a kérdésre, miért nem valósult ez meg eddig, kifejtette: szerinte az előző kormányzat ezt nem tartotta fontosnak, egyszerűen hiányzott a politikai akarat. Most viszont a szándék és a szakmai háttér is rendezésükre áll.

Az afganisztáni missziót érintő változásokkal kapcsolatban az MTI-nek elmondta: még egyeztetnek a Külügyminisztériummal, de a cél mindenképpen az, hogy a megváltozott biztonsági helyzet figyelembe vételével a magyar honvédség érdemi feladatot vállaljon.