rss      tw      fb
Keres

A fizetési mérleg további javulását várják az elemzők

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 16:36

A folyó fizetési mérleg második negyedévi - szezonális kiigazítással 398 millió eurós - többlete után további javulást várnak az MTI által csütörtökön megkérdezett elemzők.

A most közölt csaknem 400 millió eurónál kisebb, 270 milliós fizetési mérleg többletet várt Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank elemzője szerint az év végéig tovább, egymilliárd euróra nő az első félév után mért 866 millió eurós többlet.

Optimistábban ítéli meg a helyzetet Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője arra számít, hogy a folyó fizetési mérleg 1,3 milliárd euró aktívummal, a tőkemérleg pedig 2 milliárd euró többlettel zár 2010-ben. (A GKI Gazdaságkutató napokban közzétett jelentésében a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege 2,4 milliárd euró többletet mutat 2010-re.)

Mindkét elemző igen kedvezőnek minősítette a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) alakulását, amely az első félévben a szezonális hatások kiszűrésével 688 millió euró, a GDP 2,8 százaléka volt.

Mivel a háztartások augusztusban is nettó devizatörlesztők voltak, és az év további részében is hasonló tendencia várható, az ország nettó finanszírozási képessége tovább javulhat - véli Suppan Gergely, aki Árokszállási Zoltánhoz hasonlóan a külföldi működőtőke-befektetések gyorsulását várja az év második felében.