rss      tw      fb
Keres

A vártnál jobban csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 15:32

A vártnál nagyobb mértékben csökkent a múlt héten az első alkalommal munkanélküli segélyt igénylők száma az Egyesült Államokban - az ország munkaügyi minisztériumának csütörtökön ismertetett adatai szerint.

A segélykérelmek száma 16 ezerrel 453 ezerre mérséklődött a szeptember 25-én véget ért héten. A szakértők azzal számoltak, hogy a segélyt igénylők száma szerényebben, 5 ezerrel csökkent.

A trendet jobban jelző négyheti átlag szerint a segélykérelmek száma 6.250-nel 458 ezerre csökkent, július 24-ike óta legalacsonyabb szinten volt.

A segélyt először kérelmezők száma tavaly gyors ütemben csökkent, az idén viszont a fenntartható munkaerőpiaci javulás határának tekintett 400-450 ezer közti sáv felett stabilizálódott.

Az augusztusi amerikai munkanélküliség 9,6 százalékra nőtt a júliusi 9,5 százalékról. A mezőgazdaságon kívüli ágazatokban 54 ezerrel csökkent augusztusban a foglalkoztatottak száma az egy hónappal korábbihoz képest.

A közelmúltban Austan Goolsbee, Barack Obama amerikai elnök gazdasági tanácsadó testületének új vezetője úgy fogalmazott, hogy "még bizonyos ideig" magas marad az amerikai munkanélküliség. A JPMorgan amerikai befektetési bank augusztus végén azzal számolt, hogy 2010 végéig 10 százalék közelébe nő az amerikai munkanélküliség.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed most úgy véli, hogy az amerikai gazdaság fellendülése rövid távon szerényebb lesz, mint amire korábban számítottak.

Az amerikai hazai össztermék (GDP) 1,7 százalékkal nőtt a második negyedévben éves szinten csütörtökön közölt végleges adat szerint. Ez lassulás az idei első három hónap 3,7 százalékos növekedése után.